Tin Šunjerga, ubojica roditelja, za 6 mjeseci mogao bi na slobodu!

Teško psihičko stanje mogla bi mu biti karta za izlazak iz zatvora.

Tin Šunjerga nedavno je u Čisti Velikoj ubio majku i oca, za njime je organizirana potjera sve do Zagreba, a sada bi mogao proći gotovo nekažnjeno. Naime, ako sud Tina proglasi neubrojim, biti će prebačen na psihijatrijsko liječenje s kojeg bi u teoriji mogao, kao izliječena osoba, na slobodu već nakon šest mjeseci ili nekoliko godina.

Ubojica je nedavno iz šibenskog zatvora, zbog teškog psihičkog stanja, hitno prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu. Ovdje će i ostati ako mu se stanje ne popravi. Šunjergi zbog dvostrukog ubojstva prijeti maksimalna zatvorska kazna koja u Hrvatskoj iznosi 40 godina, no zasada nije sigurno hoće li uoće biti osuđen na život iza rešetaka.

Dugotrajna kazna ili liječenje

Ukoliko se tijekom suđenja dokaže da je Šunjerga teško psihički bolestan i da je bio neubrojiv kada je zločine počinio, on će izbjeći zatvorsku kaznu. Umjesto nje biti će mu određeno obavezno psihijatrijsko liječenje na jednom od četriju forenzičkih odjela u Hrvatskoj.

Ti odjeli nalaze se na Ugljanu (34 kreveta), Rabu (54 kreveta), u Vrapču (70 kreveta) i Popovači (200 kreveta). Oni su 95 posto popunjeni, a ostalih pet posto kreveta mora biti prazno zbog novih pacijenata koji će, prije ili kasnije, morati biti smješteni na forenzičko psihijatrijsko liječenje.

Ako se Šunjergi bude sudilo kao punoljetnoj osobi, mogao bi biti osuđen na kaznu dugotrajnog zakona ili najviše 10 godina ako mu se bude sudilo po Zakonu o sudovima za mladež. Na sudovima za mladeš sudi se maloljetnicima i punoljetnim osobama do 21. godine, no to se može produžiti i do 23., a zatim se vodi redovit postupak ako da je počinitelj odrasla osoba.

Šunjerga sve to može izbjeći ako se utvrdi da je u trenu ubojstva bio neubrojiv. Tada će mu se suditi po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje se odnose na duševno bolesne osobe i u tom slučaju ga neće proglasiti krivim, niti će se izreći zatvorska kazna.

“Kazna” će mu biti obavezno psihijatrijsko liječenje koje može trajati onoliko koliko procjene vještaci psihijatri. To znači da tamo može ostati doživotno, ali i da može biti pušten na slobodu nakon šest mjeseci, što je ipak malo vjerojatno.

Vještaci će odlučivati o njegovom stanju

Šunjerga će proći kroz još nekoliko vještačenja, naime, 15 dana prije isteka prvih šest mjeseci liječnja, s odjela forenzičke psihijatrije obavijestit će se sud koji bi sudio Šunjergi da oni ističu. Nakon toga će psihijatri forenzičkog odjela, na kojemu boravi Šunjerga, obaviti vještačenje njegovog psihičkog stanja o kojem će obavijestiti sud.

Ako sud ne bude zadovoljan nalazom vještačenja, može pozvati neovisnog vještaka s nekog od ostalih forenzičnih odjela. Ako, po mišljenju stručnjaka, Šunjergovo liječnje bude završeno, on će biti pušten na slobodu uz obavezno psihijatrijsko ambulantno liječenje kod kuće.

Sud može pozvati i trećeg vještaka, a ako po odluci suda liječnje ni tada ne bude završeno, boravak na forenzici produljio bi se za godinu dana, tijekom kojih ubojica sam mož tražiti novo vještačenje. Ipak, u tih godinu dana on bi ponovo primao terapiju i nakon isteka bi ponovo bio vještačen i tako unedogled, piše Slobodna. 

>>> Teški psihički slom: Ubojica roditelja, Tin Šunjerga hitno prebačen u Zagreb

>>> Novi sablasni detalji: Prije ubojstva roditelja, Šunjerga je prijetio da će ubiti ujaka, a najavio je i samoubojstvo


Komentari