Tijelo maloljetnice zamotao u tepih i bacio u podrum, tvrdi da nije kriv

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

“Žao mi je što se sve ovo dogodilo i što se ovaj kazneni postupak uopće vodi. Žao mi je i što Evelin više nije živa. Ispričavam se njezinim roditeljima. Moja duboka sućut. Ali… ja nju usmrtio nisam. Nisam kriv! Niti sam joj davao drogu, a kamoli svoju metadonsku terapiju. Protiv nje nisam imao ništa. Bila je draga osoba, počeo sam ju smatrati sestrom i prijateljicom i sklonio sam je s ulice. A tijekom boravka u zatvoru sam saznao da je te večeri moj polubrat Ivica B. došao do stana i ubrizgao joj moju terapiju heptanona u ruku. I to je uzrok smrti, jer ja kad sam stavljao njezino tijelo u tepih, nije imala drugih ozljeda osim podljeva na zapešću. Dakle nije točno kako tvrde vještaci da je ugušena i da je imala obrambene ozljede”, rekao je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici Radoje Rožek (31), optužen da je prije 20 mjeseci dao drogu 16-godišnjakinji te ju ugušio jastukom, umotao njezino tijelo u tepih i odbacio ga u podrum susjedne zgrade u novozagrebačkom Sopotu, piše Jutarnji.

Rožek je obranu iznosio nepuna dva sata. Osim što je čitao iz bilježnice ono što je napisao u ćeliji dok se pripremao za iznošenje obrane, a za što je imao podosta vremena, odgovarao je na pitanja tužiteljice, sutkinje, ali i svoje odvjetnice. Zanimljivo je da je 14. na 15. veljače 2020., dakle samu večer ubojstva te sutradan kad je tijelo pronađeno a on uhićen u kasnim večernjim satima, rekonstruirao tako da si je “pripisao” daleko više sati i dnevnih aktivnosti nego što taj vremenski period doista ima.

‘Mislio sam da im između 20 i 25 godina’

Pa je tako Rožek na početku opisao svoju verziju sjećanja otkrivši da je dob maloljetnice koja mu je došla u stan u kojem je živio u Sopotu, doznao tri ili četiri dana prije ubojstva.

– Po njezinom stavu, odnosno izgledu i govoru činilo mi se da ima između 20 i 25 godina. Da sam od početka znao da je dijete drugačije bih se postavio i tražio bi broj roditelja. Jedno jutro kroz razgovor i kavu mi je ispričala tužnu obiteljsku priču, rekla je da ima 17 godina i da je pobjegla iz doma. A svoju terapiju nisam joj dao na korištenje, dok su marihuana i speed koji su bili moji i od Ivana B., bili na stolu. Govorio sam njemu i polubratu Ivici da pripaze jer sam znao da bi drogu mogla koristiti. Sve troje su u stanu sa mnom živjeli. Ona je bila u vezi s mojim polubratom. Kao par su se znali porječkati, ali nisam ulazio u detalje tih prepirki. Mene je smetao njegov način ponašanja, znao je agresivno razgovarati, a ona je jednom prilikom iz sobe gdje je bila s njim, izašla bojažljiva a on ljut – opisao je Rožek u sudnici okolnosti druženja s maloljetnicom koja je, danima uoči svirepog zločina, s njim u stanu ostala sama stanovati.

– Je li pokojna konzumirala drogu i vašu terapiju? I u kojim količinama? Vaš polubrat je rekao u iskazu da ste svi znali da je ona maloljetna – zanimalo je sutkinju na što je odgovorio da je metadon koristio samo on u kupaonici ili svojoj sobi i to najčešće intravenozno. Kazao je i da je terapiju držao u ormariću u kupaonici, ali i pod ključem u vitrini u sobi. I da mu se kobnog dana prvi puta dogodilo, otkad ima goste u stanu, da je dvije bočice terapije zaboravio na stolu.

Velike količine amfetamina

– Ona je dosta velike količine amfetamina i marihuane konzumirala. Za marihuanu nisam pomislio da bi joj mogla naštetiti, ali za speed jesam jer sam načuo da ima aritmiju srca međutim, ja joj to nisam mogao zabraniti. Uostalom, čak je i ona za drogu dala novca od prodaje laptopa i mobitela. Joint je išao iz ruke u ruku pa tako i njoj, a speed se šmrkao s pladnja jer kako drugačije? A to što Ivica kaže je čista laž. Da je ona dijete doznao sam kad su on i prijatelj napustili stan i ja sam ostao sam sa njom. Znate, ja od 13 godine konzumiram marihuanu, a od 2011. sam u registru ovisnika te sam koristio razne droge, a zadnje je bilo da sam se dohvatio, nažalost, i heroina – govorio je Rožek dalje, nakon čega ga je tužiteljica upitala pod kojim okolnostima je polubrat Ivica napustio stan i je li maloljetnicu upoznao po dolasku u stan ili ju je poznavao ranije. Optuženi je tako ispričao da su polubratu u stanu ostale neke njegove stvari kad se odselio k prijatelju, a tih je dana postavljao knauf u jednom kafiću i zarađivao, pa se s Ivicom nije mogao nalaziti.

– Ali on je zato znao da je ona sama u stanu i mogao je doći kad je htio. Otjerao sam ga iz stana jer nije doprinosio, a čak je rekao da će i za njezine troškove sudjelovati jer su u vezi, a upoznali su se upravo u stanu. Nju, iako nije doprinosila za hranu, otjerao nisam jer je žena ali i da joj se nešto ne dogodi na ulici – pojasnio je još optuženi.

Posljednji sati

Nakon toga su se dotaknuli posljednjih sati života maloljetnice i tog kobnog dana kada je u večernjim satima na Valentinovo skončala.

– Taj dan 14. veljače sam popio veliku količinu Normabela, terapiju i marihuanu. Dakle, ujutro uz kavu sam popušio joint i otišao sam do ljekarne u Sigetu po terapiju. Prvo sam jednu dozu uz sok popio pred medicinskom sestrom u ambulanti. Dobio sam šest bočica od po 10ml za cijeli tjedan. Odšetao sam do klupe, sjeo i popio još 3 ili 4 bočice. Ujedno sam u apoteci podigao i dvije table Normabela pa sam popio 5, 6 tableta. Uhvatila me nervoza jer mi majka ima rak. Doznao sam da mora na tešku operaciju. Ne sjećam se jesam li jeo toga dana. Nazvao me u jednom trenutku Dejan. Jedva sam mu se javio. Došao je po mene s prijateljicom Adrijanom na autobusnu stanicu preko puta Av. Malla. Ja sam šepao jer sam valjda negdje pao pa me zagrlio i odveo do vrata stana koja je otvorila maloljetnica u ogrtaču. Polegao me na krevet gdje sam zaspao sve do sutradan u 13 sati. Izašao sam van, a kad sam prolazio pored njezine sobe, ona je još spavala jer je inače voljela dugo spavati -uvjeravao je sve u sudnici Rožek ustvrdivši da je potom otišao do pekare kupiti nešto za jesti i da se vratio oko 15.30.

Po povratku u stan dočekao ga je zapišan pod pa je povikao srednjoškolki, dodaje, da izvede psa van. Zatim je odložio stvari i otišao se istuširati ponovivši joj glasno da prošeta psa. Na kraju je, kaže, otvorio vrata sobe i na krevetu, kao da i dalje spava, ugledao maloljetnu poznanicu.

‘Bila je hladna’

– Bila je hladna. Pokušao sam joj pružiti prvu pomoć dajući joj umjetno disanje. Masirao sam joj srce i primijetio da joj desna ruka visi uz krevet, špricu i iglu na podu, da je na zapešću imala hematom i da si je špricom ubrizgala moju terapiju. Ugledao sam sukrvicu i pjenu na ustima. Satima sam nakon toga sjedio u sobi. Uhvatila me panika. Pušio sam cigaretu za cigaretom, uzeo Normabele. Nisam se uspio smiriti. Negdje oko ponoći izašao sam van prošetati i vidio kraj jedne zgrade otvorena limena vrata i podrum. Vratio sam se u stan, obukao tijelo i omotao ga u tepih koji sam našao na stubištu zgrade. Malo sam ju nosio, ali je bila teška pa sam ju na kraju vukao i ostavio na stepenicama. Vratio sam se u stan, sjedio nervozan i nemoćan i pušio marihuanu – opisao je Rožek sramotne trenutke kad se odlučio riješiti tijela i sakriti zločin. Mislio je, kaže, da se s njim to neće uspjeti povezati.

S obzirom na vremenski raspon od dva dana koji je prezentirao, sutkinja ga upozorava da po njegovom iskaz ispada da je tijelo pronađeno 16. veljače, a ne 15.-og, pa se Rožek ispričao da je pobrkao datume.

Na upit sutkinje je li uopće pomislio zvati policiju i Hitnu pomoć i kako objašnjava da je vještak utvrdio da je djevojčica umrla od gušenja jastukom i da je imala obrambene ozljede po tijelu, Rožek priznaje da je mislio zvati Hitnu i policiji, ali da ga je bilo strah jer mu je u stanu umrla maloljetnica koja je pobjegla od kuće.

– Što se tiče izvješća vještaka, ona su došla nakon pet mjeseci. To vještačenje nije točno. Saznao sam u zatvoru da je tu večer kad je umrla, moj polubrat Ivica došao u stan joj ubrizgati heptanom. I da je to pravi uzrok smrti jer kad sam ju stavljao u tepih druge ozljede ona nije imala. Možda ih je zadobila kad sam ju vukao – odbrusio je Rožek na što ga je sutkinja upitala zašto bi njegov polubrat nju ubio.

‘Želim saznati istinu’

– Ne znam. I ja želim saznati istinu. Možda ju je htio silovat kao što je pokušao već jednom s drugom djevojkom – ponovio je optuženi pa ga je sutkinja upitala kako je to onda vukao tepih da se ona mogla tako baš ozlijediti.

– Za sobom sam ga vukao kad ga više nisam mogao nositi. Prvo za noge, a onda sam okrenuo i držao za glavu. Možda je udarila o rubnik nogostupa. Pod stresom sam, znate. Tereti me se za članak 110., a to je ubojstvo – pojasnio je još.

Čuvši njegovo svjedočenje, a koje je usporedila sa prethodna dva iskaza koja je dao u tužiteljstvu u veljači i srpnju prošle godine, tužiteljica je Rožeka upitala sjeća li se on ičega od inkriminiranog perioda ili je njegov iskaz rekonstrukcija onog što su govorili svjedoci.

– Sve što sam sada rekao su moja sjećanja. Ista su kao i prije jedino što sam, eto, pobrkao datume – odgovorio joj je.

Tužiteljica mu je zatim ukazala da je sudska vještakinja utvrdila 15 krvnih podljeva na licu pokojnice i da potječu najvjerojatnije od nekog tupog sredstva te da obdukcijom nije utvrđeno da bi na tijelu bio ubod igle, na što je Rožek s čuđenjem naglasio: ‘Ne razumijem kako! Ja iza toga ne stojim! I tukao ju nisam. Mene je panika uhvatila kad sam vidio da je ubrizgala moju terapiju. I nisam planirao bježati kroz prozor kad je policija okružila zgradu. Otvorio sam prozor da vidim što se događa i što toliki policajci rade’.

Za iduće ročište su predviđeni završi govori tužiteljstva i obrane, a ujedno će sud zatražiti i podatak od Doma zdravlja Siget gdje je Rožek išao po terapiju kako bi se vidjeli govori li istinu u tom dijelu pretjerane konzumacije terapije, normabela i marihuane uoči jezivog zločina.


Komentari