Teretnim vozilom pokupio pješakinju: Žena od ozlijeda preminula u bolnici

PU zagrebačka javlja o prometnoj nesreći koja se dogodila jučer u Bauerovoj ulici. Vozač (37) teretnog vozila VW Caddy zagrebačkih registarskih oznaka naletio je na 80-godišnju pješakinju koja je od zadobivenih ozlijeda preminula u bolnici. Pješakinja je prelazila cestu na neoznačenom dijelu.

Nesreća se dogodila oko 17 sati, dok se 37-godišnjak kretao Bauerovom ulicom u smjeru sjevera. Dolaskom do raskrižja sa Zvonimirovom ulicom nastavio se kretati zadržavajući smjer za ravno te je dolaskom do kućnog broja 28 naletio na 80-godišnju pješakinju koja je prelazila kolnik Bauerove ulice u smjeru istoka, izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Liječnička pomoć pružena joj je u KBC Zagreb gdje je preminula uslijed zadobivenih ozljeda.

Iz policije upozoravaju sve pješake, osobito osobe starije životne dobi da za prijelaz ceste isključivo koriste pješačke prijelaze ili izgrađene pothodnike.

Neopreznost pješakinje dovela je do tragičnih posljedica te podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Prilikom prelaženja ceste koristite obilježene pješačke prijelaze te prelazite cestu kada se uvjerite da je cesta slobodna ili kada se uvjerite da vas je vozač uočio i da smanjuje brzinu kretanja vozila kako bi vas propustio.

Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

Prelazak preko pješačkog prijelaza samo kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, obratite pozornost na vozila koja skreću iz bočnih ulica.

Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, preko kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način i to tako da ne ometate promet vozila.

Krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka.

Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.

Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga.

Također savjetuju da zbog vlastite sigurnosti kao pješak poštujete prometna pravila, a kao vozač obratite posebnu pozornost na pješake.


Komentari