TAJNI BIZNIS Domagoj i njegov šogor završili na sudu zbog nedozvoljenih igara na sreću: ‘Kakav sam ja to šef organiziranog udruženja kad vozim stari auto?’

Foto: Guliver

Dvojica muškaraca završili su na sudu zbog ilegalnih igara na  sreću. Naime, Domagoja B. (55) i Miru P. (41) USKOK tereti za zločinačko udruženje, kao i nedozvoljene igre na sreću u sastavu tog udruženja. Zbog kršenja zakona, sudsko vijeće je Domagoja B. osudilo na dvije godine zatvora i mora državi vratiti 46.522 kuna, a Miro P. je dobio 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni sa 660 sati rada za opće dobro. Također, državi mora na račun platiti nepripadajućih 7500 kuna, piše Jutarnji.

Isto tako, dvojac mora podmiriti i 77.280 kuna troškova vještačenja te po 2000 kuna sudskog paušala.

“Nesporno je dokazano da je Domagoj B. zajedno s Mirom P. bio taj koji je organizirao i povezao osobe u zajedničko djelovanje. Bio je osoba koja je odredila pojedine uloge svih počinitelja te odradila za cilj stjecanje nepripadajuće imovinske koristi. Da je Domagoj B. bio organizator proizlazi iz svih dokaznih radnji, 3500 stranica telekomunikacijskog vještačenja, pretrage mobitela. Iako je nastojao relativizirati zakonitost tih radnji, stav je vijeća da se svatko brani kako je njemu najpovoljnije. Drugookrivljeni Miro P. je priznao krivnju, naveo osobne razloge pa i da je prvookrivljeni njegov šogor.

U istrazi se problematiziralo radi li se o igrama na sreću. One to bile jesu prema članku 3. Zakona o igrama na sreću i taj je zakon donesen da se spriječi pranje novca i financiranje terorizma. Domagoj B. je govorio u svoju obranu da je sudjelovao u pisanju tog zakona. No ili ga je krivo razumio ili je tražio rupu u zakonu da si pribavi nepripadnu imovinsku korist”, navodi u obrazloženju sutkinja Kos, prenosi Jutarnji.

Prvotna optužnica obuhvaćala je 17 osoba, no preostalih 15 se nagodilo s USKOK-om na blaže kazne još davno. Naime, Domagoj i Tomislav su od listopada 2016. do ožujka 2017. organizirali zajedničko djelovanje 15 osoba, među kojima je bio i šogor Miro. Svatko je imao ulog u organizaciji nedozvoljenih igara na sreću. Aparate su montirali u kafiće, a kako bi izbjegli sankcioniranje u slučaju nadzora Porezne uprave i policije, USKOK tvrdi da je Tomislav P. preko interneta pristupao serveru na neutvrđenoj lokaciji i isključivao pristup igrama. Tako je ovo udruženje do zarade dolazilo u kafićima od Zagreba pa sve do Šibenika. Domagoj B. koji je bio mozak operacije, zaradu je dijelio s drugima, a na sudu je iznio osebujnu obranu.

Tamo je istaknuo da on nije nikakav šef zločinačke organizacije.

“Da vas pitam, kakav sam ja to šef organiziranog udruženja kad vozim stari auto? Prvotno je optužnica bila podignuta protiv nas 18 i stavljalo nam se na teret stjecanje materijalne dobiti, a sam Tomislav P. je rekao da sam ja od 46.500 kuna davao plaće, a kasnije je kod davanja iskaza jednog od okrivljenih, kad je spomenuo bonus od 2000 kuna, on maknut iz optužnice jer je bio umirovljeni policajac tako da nas je (pre)ostalo 17 optuženih. Sve mi ovo sliči na Kafkin proces”, branio se Domagoj B i naglasio da nikakvog servera nije bilo.

Domagoj B. i njegov šogor imaju pravo na žalbu, kad prime pisani otpravak presude.


Komentari