‘SVJESNO SU VOZILI KAO NA FORMULI 1’! Čolak dobio dvije godine za smrt studentice, Opačak je plakao

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je u petak osudio Marina Čolaka na dvije godine zatvora, a Dalibora Opačka nepravomoćno oslobodio krivnje za prometnu nesreću u kojoj je u studenome 2010. nakon jurnjave ferrarija i sportskog nissana kod Bosiljeva poginula studentica Ivan Obad (20).

Prvooptuženi Čolak, prema nepravomoćnoj presudi, mora platiti 2000 kuna sudskih troškova, dok je nepravomoćno oslobođeni Opačak zaplakao nakon izricanja presude.

”Ovo je nakon 11 godina suđenja veliki uspjeh. Zadovoljni smo hrabrošću da su se vještaci usaglasili kako brzina nije uzročno-posljedična veza s prometnom nesrećom”, kazao je nakon izricanja nepravomoćne presude Opačkov branitelj Mirko Križanović.

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12,20 sati kretao ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometar na sat, dok se Opačak kretao desnim trakom u svojem nissanu 350.

Svjesno vozili brzo

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometara na sat, započeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio pri čemu je poginula suvozačica u ferarriju Ivana Obad.

Za tužiteljstvo su, nakon provedenih dokaza i saslušanih svjedoka, obojica “svjesno vozila brzo i ludo prerađene automobile kao da su na utrci Formule 1 pritom vozeći protivno prometnim propisima i brzinom znatno većom od dozvoljene”. Njihovi odvjetnici su, pak, u završnim govorima isticali da nije dokazano da je smrt djevojke uzročno posljedično povezana s načinom vožnje, piše Jutarnji.

Svaljivali krivnju jedan na drugog

Optužnica protiv obojice vozača je podignuta 2012. godine. Postupak je najprije vođen na Općinskom sudu u Karlovcu, ali je zbog sporosti prebačen na zagrebački Općinski kazneni sud gdje su Čolak i Opačak 2015. godine nepravomoćno osuđeni na tri godine zatvora.

Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu suđenje je krenulo iz početka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu. Odlukom Vrhovnog suda predmet je prošle godine delegiran na zagrebački Županijski sud.

Na objavi presude bila su obojica optuženika, a oslobođeni Opačak se rasplakao nakon izricanja presude.

Nekad dobri prijatelji, u sudnici su se tijekom suđenja oslovljavali riječju “gospodine” te su negirali krivnju međusobno svaljujući odgovornost jedan na drugoga.


Komentari