Šverc krivotvorina i nepropisni parking: Pogledajte zbog čega USKOK istražuje gradonačelnika Ivanić grada, jednog trgovca i načelnika aerodromske policije

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Temeljem kaznene prijave zagrebačke Policijske uprave, USKOK je otvorio istragu protiv trojice hrvatskih državljana (1982., 1965. i 1969.), zbog sumnje na zloupotrebu položaja i trgovanja utjecajem.

Kako se može isčitati iz njihova priopćenja, među trojicom sumnjivaca je gradonačelnik Ivanić Grada, Javor Bojan Leš (trećeosumnjičeni), kao i po svemu sudeći, Željko Bradić (prvoosumnjičeni), načelnik Postaje aerodromske policije Pleso u zračnoj luci Franjo Tuđman.

Kako USKOK piše na svojim stranicama, sumnja se kako je prvo okrivljeni (Bradić), pristao na traženje drugo okrivljenog (jednog zagrebačkog trgovca) neometani prijelazak državne granice, bez carine, što je ovaj mogao omogućiti kao čelnik tamošnjih sigurnosnih snaga.

Drugokrivljeni je sumnja se, na taj način švercao kopije odjevnih predmeta i obuću raznih poznatih robnih marki koje je dalje prodavao na crno. Pored unošenja krivotvorene robe, izbjegnuo je i naplatu carine, bilo osobnim potezima prvookrivljenog Bradića, bilo podređenim službenicima pod njegovim autoritetom.

Uz to, prvokrivljeni načelnik aerodromske policijske postaje, pristao je treće okrivljenom, kojeg se tereti da je koristio svoj gradonačelnički utjecaj, dopustiti parkiranje auta na parkiralištu te postaje, bez naknade kada je gradonačelnik Ivanić grada odlazio u inozemstvo.

Županijski sud odobrio je istražni zatvor za jednog od okrivljenika.

Bradić je, prema osnovanoj sumnji, pomogao u švercu kritvorene robe iz Turske u Hrvatsku u razdoblju od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Što se tiče, nezakonitog čuvanja i parkiranja Bojan Lešova auta, bez plaćanja naknade, istražitelji navode kako se taj zločin dogodio između kolovoza i listopada prošle godine.


Komentari