Sve zbog janjetine: Čak 34 ljudi na proštenju u Žumberku dobilo salmonelu

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U nedjelju 22. srpnja u selu Drašći Vrh u Žumberku, na seoskom proštenju, gosti su konzumirali janjetinu i odojak koji nisu bili svježe pečeni, zbog čega njih 34 boluje od salmonele. Devet pacijenata hospitalizirano je u nekoliko bolnica, a među njima je i dijete pedijatrijskog uzrasta.

Dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a kazao je za 24sata da taj broj nije konačan budući da se nisu svi odmah javili liječnicima. Na proštenju je bilo više od 50 gostiju, neki nisu ni iz Hrvatske, no epidemiolozi na terenu komuniciraju s oboljelima.

Dr. Vladimir Bauer iz OB-a Karlovac kazao je da su kratko zadržali nekoliko pacijenata koji su se javili u bolnicu, a među njima je bilo i dijete koje je ostalo nešto duže, ali je, kaže doktor, u dobrom stanju i ubrzo će ga pustiti kući.

Zaraza salmonelom

U iznimnim slučajevima može dovesti do smrti, a najčešći simptomi su mučnina, proljev i povraćanje. Zaražena hrana nema specifičan miris ni promjene izgleda pa je zato važan oprez prilikom pripreme hrane, osobito ljeti na visokim temperaturama. Inkubacija traje do dva dana, a simptomi najčešće prolaze spontano nakon pet dana.

U težim slučajevima uglavnom se u bolnicama intravenozno nadoknađuje izgubljena tekućina.


Komentari