SUĐENJE ZA UBOJSTVO U DUGAVAMA! Svjedokinja ispričala što je vidjela, a prijatelj ubijenog tvrdi: ‘Stipe mi je pričao da Ivan ima psihoze’

Ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na sudu u Velikoj Gorici nastavljeno je suđenje Ivanu Š. (26), optuženom da je u kolovozu prošle godine u zagrebačkim Dugavama s 26 uboda kuhinjskim nožem usmrtio Stipu R.

Svjedokinja je rekla kako je kobnog dana čula pozive u pomoć, a potom uzdisanje i grcanje. Osumnjičenog je prvi put vidjela u sudnici, a pokojnog muškarca je, pošto je bio podstanar, u nekoliko navrata srela u prolazu zgrade.

“Tu noć legla sam, a kako sam bila u visokom stupnju trudnoće, nisam dobro spavala i probudilo me nečije glasno zadihano dozivanje iz hodnika: ‘Upomoć! Upomoć!’ Bio je to hiperventilirajući zvuk, kao da netko doziva pomoć za nekoga, ali ne nekog tko je na izdisaju. Muža sam pokušala probuditi, ali me nije doživljavao pa sam ustala i otišla do vrata stana. Prislonila sam uho, pa provirila van. Svjetla na katu ispod u hodniku su bila upaljena. Vidjela sam sjene i čula da neka osoba tumara zadihano hodnikom. Sjena je bila u gibanju te se auditivno i zvuk kretao i to isti onaj kao kad je netko dozivao u pomoć. I tada sam čula drugu osobu u tom trenutku kako grca”, opisala je žena.

Za ubojstvo saznala od policije

Zaključila je da se netko od susjeda guši i da mu treba pomoć te da druga osoba doziva pomoć, a zapomaganja se više nisu čula.

“I onda sam čula da je netko rekao ‘Ušao je pas, ušao je pas’, pa sam pomislila da je susjedu koji se guši pritekao u pomoć susjed s gornjeg kata koji ima psa. Zaključila sam da se toj osobi pruža pomoć, a imajući u vidu drugo stanje u kojem sam bila, odlučila sam ne izlaziti. Otišla sam na WC i pogledala na sat. Bilo je između 1.40 i 1.45 sati. Ponovno sam išla probuditi supruga rekavši mu da se dolje nešto događa, no on je nastavio spavati dalje, ali ja nisam mogla. Iščekivala sam dolazak Hitne računajući da ju je susjed pozvao, ali nakon pola sata otprilike vidjela sam kroz prozor rotirke i tri policijska auta, a odmah i dvojicu policajaca kako pod rukom svaki, drže mlađu mušku osobu u lisicama koju vode u zgradu”, kazala je žena. Ponovno je otišla do ulaznih vrata i čula policajce kako govore da se dogodilo ubojstvo te da su uhitili počinitelja.

Svjedočio je i prijatelj optuženog i pokojnog. Za pokojnog je imao riječi hvale, ali ne i za osumnjičenog.

“Stipe je bio pozitivan, čak mogu reći iritantno pozitivan te dobar dečko. Ne znam je li bio u vrijeme poznanstva u intimnoj vezi s nekim, a drogu smo obojica znali uzeti. Speed uglavnom tijekom druženja. Dolazio sam mu doma i speed sam znao vidjeti u kući, a ponekad smo znali konzumirati ecstasy. U većini slučajeva drogu je nabavljao on i ja mu je nisam plaćao”, rekao je.

U istrazi je tvrdio da je od Stipe povremeno znao kupiti drogu te da je Stipe bio u vezi i da je istospolne orijentacije, a na sudu je pojasnio da je za uzvrat za drogu ubijenom znao kupiti piće.

Pomogao optuženom

“A što se tiče njegove spolne orijentacije, poznato mi je to te sam zaključio to kroz razgovor i zezanciju s njim, ali i jer sam i ja također istospolne orijentacije. A jednom sam prilikom vidio jednog dečka u Stipinu stanu, ali je bilo veće društvo pa o tome nismo nikada razgovarali”, objasnio je svjedok. Za optuženog je rekao da je bio iznenađen kako je načitan te mu se isprva činio u redu. Već drugi put je promijenio mišljenje jer je pričao prilično nerazgovijetno.

“Zaključio sam da je možda na nečemu. Stipe mi je pričao da Ivan ima psihoze i problem s travom te da se s njim druži jer ga je društvo odbacilo. Stipe je bio empatičan i spreman pomoći. A kad sam Ivana treći put vidio, pričao je nepovezano da bi četvrti susret bio na Jarunu na festivalu elektronske glazbe dan prije ubojstva. Sa Stipom sam tamo čekao Ivana koji mi nije izgledao dobro pa sam mu rekao da ode kući spavati. I Stipi sam prigovorio zašto ga je zvao, na što je Stipe kazao da nije dobro jer se zaljubio u neku žensku preko interneta, da mu ga je žao jer ga je društvo odbacilo ali i da mu duguje neki novac”, rekao je.

Dodao je da je Ivan tu večer od nekog Željka primio poziv te kazao “ajmo to bolje obavit sad nego sutra”. S Jaruna je otišao prije njih te je siguran da između dvojca nije bilo intime.

Osumnjičeni negira krivnju

Tužiteljica mu je predočila obranu osumnjičenog u kojoj tvrdi da je ubijeni bio ozbiljan diler koji je po gradu razvozio drogu i da ga je na Jarunu nagovarao na konzumaciju kokaina i ketamina.

Svjedok je odgovorio da je ubijeni nije bio ozbiljan diler. Nije znao da je razvozio drogu po gradu te da nikome nije nudio miks droge. S Jaruna je otišao jer je bio umoran, a ne jer mu je bilo loše od pretjerane konzumacije droge. Dodao je da je Stipe pomogao Ivanu srediti život te da nije primijetio da se Stipe nabacivao Ivanu.

Optuženi mu je odgovorio da nije bio u psihotičnom stanju, da je Željko koji ga je zvao bio osoba s kojom je radio, a da mu je konzumaciju droge nudilo cijelo društvo na Jarunu.

Svjedok je na to kazao da je pokojni bio protivnik kokaina. Osumnjičeni je ranije negirao krivnju. U obrani tvrdi da je ubijeni muškarac napao njega, a on se branio i jedva spasio bijegom. Tvrdi da je nakon njega netko ušao u stan i izmasakrirao ubijenog.

Optužnica tvrdi da je nakon svađe, optuženi kuhinjskim nožem od 18 cm zamahivao prema ubijenom te mu zadao 16 uboda i rezova. Žrtva se pokušala obraniti pa je dobila ozljede ruke i još šest uboda u leđa i tri u vrat. Izranjavan je izašao na hodnik tražeći pomoć pa se vratio u stan i srušio na hodniku gdje je iskrvario, piše Jutarnji list.

Komentari