Suđenje Smiljani Srnec: Vještakinji pozlilo kada je vidjela tijelo ubijene Jasmine

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Iskazima sudskih vještaka te svjedokinja optužbe danas je na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno suđenje Smiljani Srnec zbog ubojstva svoje sestre Jasmine Dominić 2000. čije je tijelo 19 godina bilo sakriveno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu, prenosi Jutarnji list.

Predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović otvorio je raspravu nešto poslije 10 sati, a dvije pravosudne policajke u pratnji kolege uvele su u sudnicu Smiljanu Srnec koja je, kao i uvijek, ruci imala svoj zeleni fascikl sa spisom.

Kad je vještakinja Kopjar pogledala u spisu fotografije tijela ubijene Jasmine Domonić, načinjene prilikom obdukcije, kako bi pokazala tragove krvi, pozlilo joj je. Skvrčila se ispred stola za kojim sjedi sudsko vijeće, predsjednik vijeća sudac Tomislav Brđanović zbog toga je nakratko prekinuo raspravu. Vještakinju su posjeli na stolicu, a sudska zapisničarka donijela joj je čašu vode.

Predsjednik sudskog vijeća Tomislav Brđanović izveo je doktoricu Kopjar iz zgrade suda jer ona nije više sposobna iznositi svoj nalaz i mišljenje tako da obrana nije bila u prilici postavljati joj pitanja.

Zatim je u sudnicu je pozvana svjedokinja Ivana Bačić iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja “Ivan Vučetić” koja je vještačila škrinju u kojoj je bilo tijelo Jasmine Dominić. Vještakinja je 5. travnja vještačila ljepilo kojom je bila zalijepljena guma na poklopcu škrinje. Tragovi ljepila bili su uočeni na cijeloj dužini brtve i na plastičnim fragmentima gdje je bila lijepljena brtva.


Kemičarka Ivana Bačić rekla je da je vještačenje provela metodom spektroskopije na pitanje Irme Bagarić, zamjenice županijske državne odvjetnice. “Karakteristika tih ljepila je da stvaraju jaku vezu. S obzirom na to da je brtva bila slijepljena brtva s ostatkom škrinje pretpostavljam da je ta veza bila čvrsta”, odgovorila je.

Potom je vještakinju krenuo ispitivati odvjetnik Krešimir Golubić, branitelj Smiljane Srnec po službenoj dužnosti postavivši joj pitanje je li utvrđivala vrijeme kad je lijepljena. “Ne, i ne znam”, odgovorila mu je  vještakinja te na sljedeće pitanje odgovorila da je bilo i tragova kidanja i rezanja brtve, međutim da to nije navela u svom nalazu i mišljenju jer se to od nje nije ni tražilo.

Zatim je krenulo svjedočenje Nade Sabol, ujne optužene Smiljane, supruge brata Katarine Dominić. Nada Sabol je kazala kako je Smiljanina i Jasminina majka jedno vrijeme od nje i supruga posuđivala novac, ali i da neko vrijeme nisu bili u kontaktu. Posljednji put Jasminu je vidjela 1999. godine, no rekla je da nije sigurna u tu tvrdnju, piše Dnevnik.hr.

“Suprug je pitao svoju sestru što je s Jasminom, ona je tada rekla da je Jasmina trebala danas doputovati iz Francuske sa svojim dečkom odvjetnikom. Rekla je da je njemu puklo slijepo crijevo te da na kraju nisu mogli doći”, ispričala je ujna na suđenju.

Rekla je kako za prijavljeni nestanak Jasmine Dominić saznala iz medija te misli da se s Jasminom zadnji put vidjela 1999. godine. “Na dan kad je pronađeno tijelo zvala me Smiljanina kći Katarina i rekla da se vide noge u škrinji i mogu li djecu dovesti do nas. Mom suprugu je u tom trenu pozlilo, nedavno je imao srčani udar. Tada nitko nije rekao tko se zapravo nalazi u škrinji”, kazala je Sabol.

Svjedokinja je kazala kako joj je Katarina jednom prilikom u prethodnom razgovoru rekla da se bila odlučila riješiti škrinje jer samo troši struju, a u njoj drže “neko staro povrće“.

Na pitanje tužiteljstva o odnosu Jasmine i Smiljane rekla je kako joj je svekrva pričala da se njih dvije često potuku. “Smiljana je bila prevrtljiva, znala je izmišljati intrige po selu vezano za našu djecu. Jasmina je imala dobar i prisan odnos s ocem. Ne znam je li on imao isti odnos i s Jasminom. Teško mi je odgovoriti jer dugo nismo kontaktirali. Koliko znam, Martin je bio sklon alkoholu, bio je bećar i veseljak, ali nije bio nasilan prema Jasmini”.

Nakon Nade Sabol, svjedočila je Draga Sabol, druga Smiljanina ujna. Na pitanje suca je li joj okrivljena Smiljana nešto u rodu poručila je “Ne, bila mi je dok se ovo nije dogodilo”.

“S obitelji Dominić već dugo nisam u nikakvim odnosima. Ni sa kim nisam bila u dobrim odnosima. S Jasminom sam razgovarala kad smo je selili u Zagreb na studij. Obećali smo da ćemo joj davati džeparac. Jasmina je bila super osoba, jako dobra. Zadnji put sam je vidjela kad smo kćer i ja vozile iz Preloga te smo je vidjeli na koturaljkama, to je bilo negdje u petom mjesecu, ali ne znam koje godine. Nakon toga više nismo komunicirale, niti sam je vidjela. Pitala sam mamu Katarinu što je s Jasminom i ona je uvijek je našla neki izgovor zašto je nema. Rekla mi je da je u Francuskoj na brodu te da tamo ima nekog dečka. Nisam joj vjerovala jer je ona isto dosta lagala”, rekla je Sabol i dodala da je prekinula svaki kontakt s obitelji kad je shvatila da je majka prijavila nestanak kćeri tek nakon pet godina.

Tužiteljstvo je nakon svjedočenja zatražilo ispitivanje dodatnih svjedoka upoznatih sa stanjem u obitelji Dominić.

Iz nalaza proizlazi da je tijelo skvrčeno tako da je presavijeno u području zdjelice te se glava nalazi uz stopala. Zbog položaja tijela nije bilo moguće izmjeriti dimenzije tijela. Na tijelu žrtve Jasmine Dominić uočene su ozljede samo u predjelu glave, a ozljede su nastale udarcima tupo-tvrdim predmetom.

Komentari

loading...