Student koji je pokušao oživjeti stradalog dječaka: ‘Hitna je došla nakon pola sata!’ Upozorio i na veliki problem

More (Foto: Luka Gerlanc / CROPIX)

Zadarska je policija izvijestila kako je u petak oko 13.30 sati, u Biogradu ispred plaže Soline, u moru maloljetnik plivao s prijateljima, te se nakon nekog vremena odlučio vratiti sam na obalu. Ubrzo je pronađen na površini mora u besvjesnom stanju, a usprkos svim naporima da se reanimira, dječak je preminuo. piše u priopćenju.

Na tijelu nisu pronađene nikakvi tragovi koji upućuju kako je riječ o kaznenom dijelu, a državno odvjetništvo je naredilo obdukciju kako bi se otkrile stvarne okolnosti ovog nesretnog događaja. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o 16-godišnjaku iz Gline koji je u Biogradu na moru bio na ekskurziji.

“Dječak je išao plivati do bijelih plutača zajedno s prijateljima i na pola puta je stao. Vjerojatno je krenuo natrag na obalu kad mu je pozlilo. Ja sam čuo da je jedan čovjek koji je sjedio uz obalu to primijetio, te je skočio u more i povukao ga na obalu. Na tom dijelu obale nastalo je komešanje i tada sam vidio da se s druge strane uvale nešto događa. Netko je spominjao defibrilator i pošto sam student na 6. godini medicine, pohitao sam tamo da pomognem u reanimaciji. Jedna medicinska sestra također se našla tamo, ona je obavila najveći dio posla, učinili smo sve što smo mogli.

I njegova nastavnica je čitavo vrijeme bila tamo. Svi su bili jako potreseni, ali nažalost unatoč dugotrajnim naporima, ništa se nije moglo učiniti, a pokušali smo doslovno sve što smo mogli. Hitna pomoć je nakon dosta vremena, mislim da se radilo oko pola sata, došla iz Benkovca i oni su nastavili s reanimacijom, bez uspjeha. Nakon toga je stigla i policija koja je dva sata obavljala očevid. Nismo ga uspjeli spasiti. Mislim da je u pitanju bio srčani zastoj, ali obdukcija će pokazati točan uzrok smrti”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju student medicine Lukas Kvartuč.

Problem nedostatak defibrilatora

Kvartuč smatra da je veliki problem što na plaži Soline, koja je izrazito popularna među turistima, nema barem jedan defibrilator i osoba koja je educirana za rukovanje s njim.

“Ovako je defibrilator došao tek s Hitnom pomoći. Da je postojao na plaži, ja bih ga danas mogao upotrijebiti jer sam educiran za to. Mislim da bi gradske vlasti trebale razmisliti da opreme plaže s takvim uređajima. Pitanje je doduše bi li i defibrilator pomogao u ovom konkretnom slučaju, ali bilo bi dobro da ga plaža u slučaju potrebe ima”, istaknuo je Lukas.

Komentari