STRAVA U ANDRAŠEVCU! Vlasnici Doma za starije potvrđena presuda za smrt šestero štićenika: Na suđenju izjavila da se ne smatra krivom

Požar u Domu za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu, foto: Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu od četiri i pol godine zatvora Gabrijeli Čičković, vlasnici Doma za starije i nemoćne osobe u Andraševcu u kojem je u siječnju 2020. godine tijekom požara živote izgubilo šest štićenika.

Ranije je vlasnica doma Gabrijela Čičković nepravomoćno osuđena na Županijskom sudu u Zagrebu za teško djelo protiv opće sigurnosti, a na presudu se žalila, no Visoki kazneni sud je odbio njenu žalbu i potvrdio presudu.

U obrazloženju Sud navodi kako će kazna Čičković “utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženica prouzrokovala žrtvama i članovima njihovih obitelji, ali i društvu u cjelini”.

Privodjenje vlasnika doma za starije Zelena oaza u Andrasevcu, Slavka i Gabrijele Cickovic. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Što je napravila?

Požar u Andraševcu, u pomoćnom objektu, izbio je u kasnim noćnim satima kada se zapalio električni kalorifer koji se koristio za grijanje prostorija. U tom objektu bile su smještene nepokretne starije osobe i to njih šest, o kojima je brinula samo jedna njegovateljica, koja je ujedno radila i u glavnom objektu Doma za starije i nemoćne osobe. Ona je bila jedina osoba te noći u Domu, a brinula se za sve skupa 25 štićenika.

Prema navodima policije, svih šestero štićenika umrlo je od trovanja ugljičnim monoksidom, a njihova tijela su izgorjela.

Sud smatra kako je Čičković osuđena jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama čime je prouzročila smrt šest osoba. Na suđenju je izjavila da se ne smatra krivom.


Komentari