STRAVA NA ČRNOMERCU: Malo je falilo da se dogodi tragedija dok su pregledavali zgradu, zamalo se otrovali plinom

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL, Ilustracija

U subotu, 13. veljače, oko 13:45 u potkrovlju zgrade u Ilici na Črnomercu statičar i alpinist koji su došli u pregled zgrade oštećene u potresu otrovali su se plinom, a uspjeli su se spasiti u zadnji tren. Policija je obavila očevid, a provest će ga i krim-policija.

“13. veljače oko 13.45 sati na Črnomercu u Ilici, u potkrovlju zgrade, najvjerojatnije je došlo do trovanja plinom dvojice zaposlenika poduzeća iz Zagreba starosti 34 i 43 godine. Liječnička pomoć pružena im je u KBC Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da nisu životno ugroženi. Očevid će se nastaviti”, stoji na stranici MUP-a.

O tome je za Index progovorio statičar Marko Pleše, koji želi ovim primjerom upozoriti sve stanare da izuzetno paze kako ne bi došlo do tragedije.

“Kolega koji je alpinist i ja kao statičar došli smo u subotu u tu zgradu kako bismo pregledali jedan zabatni zid koji prijeti urušavanjem. Popeli smo se na tavan te smo nakon nekog vremena počeli osjećati mučninu i slabost. U jednom trenutku smo primijetili kako su cijevi iz dimnjaka ispod razine krova te je iz njih izlazila velika količina dima. Prostor se brzo punio dimom te smo shvatili da smo u velikoj opasnosti i nekako smo uspjeli izaći van te smo obavijestili vatrogasce koji su svojom reakcijom spriječili veću tragediju. Rečeno mi je da je koncentracija monoksida na tavanu bila velika te je sreća da smo izvukli živu glavu. Inače, plinara je prije 9 mjeseci dobila nalog da ugasi plin, a to nisu učinili i onda su stanari upalili grijanje iako dimnjaci nisu adekvatno sanirani te nisu bili spremni za puštanje u pogon. Ja sam odmah završio u bolnici, a kolegi je doma pozlilo pa smo tako obojica završili u Vinogradskoj na promatranju i nasreću smo dobro prošli”, rekao je statičar Marko Pleše.

Iz Gradske plinare Zagreb su rekli da su već ranije plombirali bojlere u toj zgradi jer nisu imali atest o ispravnosti dimnjaka te da su sad svima isključili plin.

“GPZ je na spomenutoj adresi bila u svibnju 2020. prilikom redovite zamjene plinskih brojila i ispitivanja plinske instalacije te u tom trenutku utvrđena propusnost plinske instalacije u zgradi. Nakon što su suvlasnici sanirali instalaciju, GPZ je pri puštanju plina utvrdio da potrošači nemaju nalaze servisera bojlera i atest o ispravnosti dimnjaka, dokaze potrebne kao preduvjet za sigurnu uporabu plina, zbog čega su bojleri plombirani. Vezano za intervenciju u subotu, GPZ je na teren izašla na poziv Javne vatrogasne postrojbe te je utvrdila tehnički neispravnu izvedbu odvoda dimnih plinova (fleksibilna cijev s ispuhom izvedenim u potkrovlje zgrade koja je bila u upotrebi s obzirom na vidljive ispušne plinove), a s obzirom da nije bio omogućen pristup u sve stanove kako bi se utvrdilo koji potrošač koristi bojler, zatvoren je plin za sve potrošače. GPZ je višekratno, osobito nakon potresa, upozorila na opasnosti upotrebe neispravnih dimnjaka. Također, prilažemo fotografiju s jedne od intervencija gdje je odvod plinova izveden slično kao na adresi iz vašeg upita kao upozorenje građanima da rješenja iza kojih ne stoji struka mogu dovesti do opasnosti po život”, stoji u odgovoru Gradske plinare Zagreb.

Krim-policija će očevid nastaviti u utorak, kada bi trebalo biti poznati više detalja o nemilom događaju.


Komentari