STRAŠNA TRAGEDIJA: U eksploziji poginuo otac troje djece! Općina supruzi mora platiti 330 tisuća kuna odštete

Ilustracija (Foto: Robert Fajt / CROPIX)

U ožujku 2019. godine u Općini Donji Vidovec dogodila se velika tragedija. U eksploziji u općinskoj zgradi stradao je 40-godišnjak. Iza sebe je ostavio ožalošćenu suprugu i troje malodobne djece.

Sud smatra da je za nesreću kriva Općina jer nakon kupnje zgrade nisu provjerili što se nalazi u tavanu i uklonili opasne limenke. Naime, Općina je objekt kupila od Poljoprivredne zadruge Čakovec.

Do eksplozije je došlo dok je 40-godišnjak obavljao radove na zgradi, a očevidom je utvrđeno da je uzrok bilo zapaljenje i detonacija eksplozivne smjese para ‘2-metil-4,6-dinitro-o-Cresola’ i zraka mehaničkom iskrom nastalom rezanjem aluminijskih profila ručnom kutnom brusilicom.

Riječ je o supstanci koja je osnovni sastojak insekticida “kreozana” koji se nalazio u nekoliko desetaka limenki na tavanu zgrade. Spomenuti insekticid je zabranjen i za uporabu u državama članicama EU, piše Danica.

Slijedom toga, presudi koja je donesena ovih dana, odlučeno je da Općina supruzi mora platiti 330.000 kuna odštete i pokriti 43.000 kuna troškova sudskog postupka. Presuda je nepravomoćna i Općina Donji Vidovec se na nju može žaliti, a oni smatraju da je limenke, prilikom zatvaranja dućana, trebala zbrinuti PZ Čakovec jer su bile u njihovom vlasništvu.


Komentari