STOP, POLICIJA! Neki nikad neće naučiti. U tri dana 145 prometnih prekršaja, testirali vozače na alkohol, ali i na opojne droge

Tijekom vikenda, od 25. do 28. prosinca 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga i prekoračenja dopuštene brzine te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 145 prometnih prekršaja, od čega 12 prekršaja vozača s alkoholom, 65 prekršaja nepropisne brzine, 11 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepropisne uporabe mobitela, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, četiri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 47 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača su:

U petak, 25. prosinca oko 20.50 sati, 52-godišnjak je pod utjecajem alkohola (1,99 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Rudarska draga u Samoboru. Ulaskom vozila u lijevi zavoj izgubio je kontrolu nad vozilom te sletio s kolnika. U prometnoj je nesreći nastala materijalna šteta. Vozač starosti 52 godine isključen je iz prometa te je smješten na otrježnjenje.

U petak, 25. prosinca oko 1.40 sati, 22-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (0,91 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Ulicom Rudolfa Kolaka u smjeru jugoistoka gdje je sudjelovala u prometnoj nesreći nakon čega je isključena iz prometa.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano su ukupno dvije osobe kod kojih je test bio negativan.

Od 12 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 4 vozača (33,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirana je jedan mladi vozač (8,3%) kojemu je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, tri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a dvije su osobe uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.


Komentari