Što stoji iza ’Složne braće’? U utaji poreza sudjelovali i poznati boksači, ali i kriminalci poznati policiji, kupovali se luksuzni Mercedesi i nabrijani modeli Audija

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Policijska akcija “Složna braća” u kojoj je uhićeno 37 osoba na području Policijske uprave zagrebačke, splitsko-dalmatinske, ali i dubrovačko-neretvanske, kako doznaje Jutarnji list, tako je nazvana zbog braće, Stipana i Luke Prtenjače, inače boksača koji su sada pak osumnjičeni zbog utaje poreza.

Oni su navodno za nepostojeće usluge izdavali fakture svojih tvrtki. Stipan Prtenjača, podsjetimo, u medijima se pojavio nakon otvaranja kozmetičkog salona za japansko iscrtavanje obrva, dok Luka, jednako kao i brat, ima građevinske tvrtke.

S istima su, sumnja se, bili dio zločinačkog udruženja iza kojeg stoje, kako se sada doznaje, Mirko Vukadin i Goran Novosel. Obojica su ispitana u Vlaškoj, ali su se branili šutnjom.

Policija je, podsjetimo, izvijestila da je u akciji uhićeno 37-ero osumnjičenih, dok su tri osumnjičene osobe trenutačno nedostupne redarstvenim vlastima, a dvojica osumnjičenih od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, jedan u Španjolskoj, drugi u Hrvatskoj. Jutarnji navodi da su uhićenja izbjegla dvojica Splićana, Tomislav Šoljić, koji je u bijegu još od lipnja 2020., nakon pucnjave u Kaštel Kambelovcu u kojoj je ubijena jedna osoba. Šoljić je, kako su tada pokazivale neslužbene informacije, bio osumnjičenik u tom ubojstvu. S druge strane, druga osoba koja je izbjegla policiju navodno je Šoljićev prijatelj Duje Vitaljić, kojega policija u srijedu ujutro nije pronašla na kućnoj adresi.

Što se tiče preostalih osumnjičenika, sama policija objavila je da su među njima i knjigovotkinje koje su evidentirale nepostojeće račune preko kojih su svi zajedno državni proračun obeštetiti za više od 50 milijuna kuna.

Tim novcem, zaključili su iz policije, kupovali su osobna vozila, drugu raznu robu, ali ga i prenosili na račune inozemnih društava. Kako navodi Jutarnji, Vukadin je vlasnik luksuznog Mercedes terenca G-500 te luksuznog Audi karavana A6 avant quattro. Izgledno je pak da će upravo oni sada postati dijelovi blokirane imovine.

Komentari