ŠTO SE TO DOGAĐA? Sve više ljudi na ovaj način ostaje bez novca, evo što ih je snašlo

Novčanik (Foto: Pixabay)

Žena s područja Požege policiji je prijavila nesvakidašnji slučaj, priopćila je Policijska uprava požeško-slavonska.

U ponedjeljak je 45-godišnjakinja policijskim službenicima prijavila kako je na internet oglasniku objavila oglas da prodaje kućanski aparat.

Na oglas joj se javila nepoznata osoba s kojom je dogovorila prodaju, nakon čega je 45-godišnja žena dala podatke svojeg tekućeg računa kako bi ta osoba uplatila za iznos aparata.

Ta joj je nepoznata osoba s računa skinula novčani iznos od preko 450 eura.

Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje, dok će zaprimljena kaznena prijava biti proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.

Sličan je slučaj zabilježen u Osijeku, prenosi Policijska uprava osječko-baranjska. Jučer je 31-godišnjakinja podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo Računalne prijevare.

Naime, na Njuškalu je objavila prodaju predmeta za 20 eura, nakon čega je dobila link u kojem je s počiniteljem podijelila svoje bankovne podatke, nakon čega joj je s računa skinuto 870 eura.

Slijedi daljnji rad na otkrivanju počinitelja.

Treći slučaj prevare prijavljen je u Policijskoj upravi istarskoj. Pazinska je policija zaprimila prijavu 28-godišnjeg brazilskog državljanina koji je prijevarom izgubio više stotina eura.

Muškarac je putem Internet oglasnika pronašao oglas za prodaju računala te je putem aplikacije oglasnika poslao ponudu. Putem aplikacije zaprimio je odgovor kako će mu na mobitel stići poruka za potvrdu i plaćanje narudžbe.
Potom je putem SMS-a dobio poveznicu na stranicu koja je izgledala poput stranice internetskog oglasnika, te je obavio plaćanje.

Nakon toga putem poruke javila mu se osoba koja se predstavila kao djelatnik tehničke podrške i obavijestila ga da je njegova narudžba “zamrznuta” jer kartica nije prepoznata. Navodni djelatnik tražio je od njega da drugom karticom ponovi plaćanje te da će mu prijašnja uplata biti vraćena. Kako je bio uporan te inzistirao na ponovnom plaćanju, brazilski je državljanin shvatio da je prevaren, kao i da je stranica s poveznice za plaćanje lažna.

Policijski službenici provode izvide i utvrđuju okolnosti događaja u cilju pronalaska počinitelja.


Komentari