‘ŠTETA NA AUTU JE TOTALNA’ Vozač BMW-a Željko progovorio o sudaru koji je skrivio svjetski prvak Ogier

Photo: RTL Screenshot

Jedna od bizarnijih prometnih nesreća u Zagrebu u posljednjih mjesec dana dogodila se u subotu na Aveniji Dubrovnik. Sedmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier “žurio je” brzinski ispit prije održavanja WRC Croatia Rallyja pa je tik do Središća pokosio BMW, izignorirao policiju pa odjurio s mjesta nesreće.

“Mislim da je totalna šteta na autu. Beton mi je zašao pod auto i strgao mi kotače. On me pogodio u kotač, a kotačem sam udario u stup”, rekao je Zagrepčanin Željko Matić za RTL.

No, iako mu je auto poprilično nastradao, nema prigovora na svjetsku rally zvijezdu ni na policiju.

“Ja sam se vozio desnom trakom normalno i kako sam dolazio do semafora, meni se palilo zeleno svjetlo i ja sam stisnuo po gasu i gledao sam ih. Meni je čovjek, dok sam ubrzavao, skrenuo na nekih pet, sedam metara od mene u moj prednji lijevi kotač i samo sam odletio u zrak”, objasnio je Matić.

Načelnik policije priznaje da je postojao problem u komunikaciji između Ogiera i policije.

“Ne da oni nisu znali, nego da se nisu uspjeli sporazumjeti na engleskom jeziku jer policijski službenici, činjenica je, nisu aktivni govornici engleskog jezika. Zbog te situacije, što aktivno ne govore, kao i zbog ostalih okolnosti, buke, jednostavno nisu uspjeli uspostaviti aktivnu komunikaciju”, kazao je načelnik II. postaje prometne policije Zagreb Josip Medved.

Dodaje da je Ogier kasnije u postaji sve priznao. Zbog svega ga je hrvatska policija kaznila s 8000 kuna, a međunarodna automobilistička utrka s čak 7 tisuća eura.

Stručnjak komentirao nesreću

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija gostovao je u RTL-u Danas te je komentirao nesreću svjetskog rally prvaka.

“Što se tiče policije, mi smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje, utvrdili smo sve činjenice nastanka prometne nesreće i sukladno tome vozač je procesuiran sukladno zakonu o sigurnosti na cestama. Dakle, što se tiče ove prometne nesreće vozač je kažnjen zbog više prekršaja, neopreznog mijenjanja prometne trake, zbog toga što je izazvao nesreću, ali isto tako i da nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno, da je napustio mjesto prometne nesreće. Vozač je kažnjen s ukupno osam tisuća kuna, a osim toga izdana mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom šest mjeseci na teritoriju RH. Pošto se radi o stranom državljaninu, tu se ne može oduzeti vozačka dozvola , već se izriče zabrana. Nakon te prometne nesreće, on je napravio prekršaj u kojem nije bilo prometne nesreće, dakle, prošao je kroz crveno svjetlo, a za taj prekršaj, vozač je sankcioniran s tri tisuće kuna i izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom od 1 mjeseca na području RH”, kazao je.

Kaže da nije bilo bijega niti se može govoriti o napadu na policajca.

“Rekao sam, stvarno smo proveli opsežno kriminalističko istraživanje i utvrdili da nema elemenata kaznenog djela, već da je to u prekršajnoj odgovornosti. Kao što sam rekao, vozač je sankcioniran jer nije postupio po naredbi ovlaštene službene osobe, odnosno, zato što je napustio mjesto prometne nesreće”, kaže.


Komentari