ŠOKANTNI DETALJI O AKCIJI GSKG: Poznata imena uhićenih poduzetnika i njihovih tvrtki kojima je Ćiro namještao poslove

Patrik Macek/PIXSELL

Jutros su policija i USKOK proveli veliku akciju u kojoj su uhićene četiri osobe zbog sumnje na nelegalne radnje povezane s Gradskim stambeno-komunalnim gospodarstvom (GSKG), podružnicom Zagrebačkog holdinga.

Uhićen je šef odjela za hitne intervencije GSKG-a i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja poslova tvrtke, Neven Blažević i poduzetnici Slaviša Veljković, Mario Jurinić i Davor Režek, kojima je Blažević “sređivao” poslove za 10 posto provizije ugovorenih radove ili za neki konkretni iznos, piše Jutarnji.

Naime, poduzetnici su vlasnici manjih zagrebačkih tvrtki za izvođenje građevinskih radova Exact d.o.o, Kum-grading te Daglop i Skela gradnja. No, zahvaljujući suradnji s Blaževićem, odnosno Ćirom kako ga prijatelji zovu, te su tvrtke u barem prošlih godinu i pol dana, napravile vrlo unosne poslove s GKSG-om.

Stanari morali dizati kredite za sanaciju

GSKG je tako jednoj od tvrtki samo za sanacije nakon potresa u Mesničkoj, platio oko 600.000 kuna, druga je  za sanaciju odvodnih cijevi i kanalizacije dobila 800.000 kuna, a saniranje dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj, plaćeno je pola milijuna kuna.

Patrik Macek/PIXSELL

Osim toga, valja istaknuti i da se GSKG uglavnom financira iz pričuva stanara, pa su neki morali dizati kredite kako bi im platili radove koji su dodijeljeni nekim od navedene trojice poduzetnika, jer pričuve jednostavno nisu bile dovoljno velike da pokriju sve troškove.

“Nakon drugog, a ne prvog potresa, nama su se urušili dimnjaci. Morali smo dignuti oko 70.000 kuna kredita. Dimnjaci su sanirani, a mi otplaćujemo taj kredit na pet godina. Neki novac će nam valjda i vratiti jer smo podnijeli zahtjev”, rekao je za Jutarnji jedan od stanara zgrade na Trgu Vlatka Mačeka 5, za čiju se sanaciju navodi da je namještena.

Blažević zaposlio i suprugu jednog poduzetnika u GSKG-u

Navodi se da su osumnjičenici od siječnja prošle godine bili pod tajnim mjerama riječkoga PNUSKOK-a i USKOK-a te su im, uz naloge istražnih sudaca, tajno snimali telefonske razgovore i pratili im kretanje, pa su tako prikupili ključne dokaze za nadolazeće postupke. Prema tome, nelegalni su se dogovori onda sklapali i prije zagrebačkog potresa u ožujku, no vjeruje se da se opseg poslova i namještanja uveliko povećao zbog njegovih posljedica.

Zasad nije poznato kako je policija i USKOK dobila informacije o mogućim zlouporabama i podmićivanjima u GSKG-u, no evidentno je da su one bile dovoljno vjerodostojne da sud dopusti tajno snimanje razgovora i praćenje kretanja. Naime, navodi se da je policija tako snimila kako Blažević trojici poduzetnika šalje ponude drugih tvrtki kako bi oni prepravili svoju ponudu i bili najpovoljniji.

Osim toga, tvrdi se da je Blažević i često urgirao kako bi tvrtke trojice poduzetnika uvijek imale prioritet pri plaćanju te da je zaposlio i suprugu jednog poduzetnika u GSKG-u.

Komentari