ŠOKANTNA ISTINA O UBOJSTVU ZAGREPČANKE: Smrt djevojke mogla se spriječiti, evo tko je zakazao!

prigorski.hr / Ilustracija

Sudi mu se zbog prijetnji i nasilja, ali i zbog izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom.

Zagreb je potreslo hladnokrvno ubojstvo mlade djevojke. Podsjetimo, Davida K. (19) majka ubijene djevojke u srijedu navečer nekoliko je puta optužila. Nesretna žena sigurna je da upravo on hladnokrvno ubio njezinu kćer koja je bila njegova bivša djevojka. Mladić je uhićen, a navodno se policiji sam predao.

Također treba podsjetiti da je David, sin vlasnika kafića Metropolis koji se nalazi u Ivanićgradskoj ulici, pošle godine u travnju pregazio je pješaka koji je pretrčavao cestu. Nesreća se dogodila na križanju Vukovarske i Donjih Svetica, a udarac je bio toliko silovit da je čovjek preminuo na mjestu.

Prilikom suđenja za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom David je pušten na slobodu iako je tužiteljstvo upozoravalo da postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, odnosno da bi prebrzom vožnjom mogao ponovo nekome ugroziti život. Sud je tada odlučio da je dovoljno mladiću oduzeti vozačku dozvolu.

Protiv Davida se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vodi postupak zbog prijetnji i nanošenja tjelesne ozljede bivšoj djevojci 2015. godine. Cijelo to vrijeme David je bio na slobodi sve do trenutka kada je upravo toj bivšoj djevojci nanio više ubodnih rana koje su u konačnici bile pogubne.

Ubojstvo se moglo spriječiti

“U zadnje tri godine ovakvi slučajevi su sve češći. Žene prijavljuju prijetnje i nasilje, međutim policija ako i izađe na teren, najčešće privede i jednog i drugog te cijeli slučaj završava novčanom kaznom. Žene su strahovito razočarane ponašenjem policije.” objašnjavaju nam aktivistice iz Udruge “Ženska pomoć sada”.

Kako navode, samo u slučaju premlaćivanja žena i težih fizičkih ozlijeda slijedi pritvaranje nasilnika i izvođenje pred Suca za prekršaje.

“Ovakve tragedije bi se mogle spriječiti kada bi policijski službenici pravovremeno odreagirali kao što su to radili do prije tri godine.” objašnjava naša sugovornica te dodaje da je na jednom sastanku 2014. godine od policije rečeno da oni više neće na mjestu događaja utvrđivati tko je kriv za nasilje.

Kako objašnjava ova aktivistica, taj potez policije je razumljiv, no vrlo je lako zaključiti koliko su prijetnje ozbiljne te je li djevojka/žena doista zlostavljana. Također navodi da u slučajevima ranijih prijava prijetnji i nasilja policija treba privesti osumnjičenog te podnijeti kaznenu prijavu koja bi se morala shvatiti vrlo ozbiljno kako ne bi došlo do tragedije.

Iz Policijske uprave zagrebačke govore nam kako su u konkretnom slučaju postupali nekoliko puta te protiv osumnjičenog podnosili kaznene prijave i druga pismena. Ove prijave predane su Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu koji je pokrenuo postupak protiv Davida K., no osumnjičeni se branio na slobodi.

Sustav potpuno zakazao

Upravo u tom trenutku nalazi se ključni moment kada sustav zakazuje, a život mlade djevojke se gasi. Osoba protiv koje je podneseno više kaznenih prijava zbog prijetnji smrću i nasilja, osoba koja je već ugasila jedan život te ih uništila najmanje osam, cijelo vrijeme branila se sa slobode, unatoč upozoravanjima tužiteljstva, ali i obitelji koja je na koncu, u srijedu, 23. veljače, izgubila kćer.

Podsjetimo, prije dva tjedna David se na svom Instagram profilu, otvorenom za javnost, pohvalio kako ga policijski službenici traže, dok se on skriva na drugoj adresi.

Screenshot
Screenshot

“Kad te smećari traže u nedjelju u 08:00 ujutro, a ja ih posmatram preko kamera, na drugoj adresi i u toplom krevetu“, stoji u objavi osumnjičenog koji je volio ponavljati policajcima kako njemu nitko ništa ne može, kako kaže otac ubijene djevojke, ali i Davidov Instagram profil.

Još uvijek nije jasno zbog čega je izostala reakcija nadležnih institucija, odnosno Kaznenog suda. U nekoliko navrata pokušali smo stupiti u kontakt sa glasnogovornikom suda, no nije bio dostupan za komentar slučaja koji je potresao Zagreb.

>>>Bahati ubojica mlade Zagrepčanke na Instagramu ismijavao policajce

>>>Ovo je mladić kojeg se sumnjiči za ubojstvo: David je sin poznatog ugostitelja i već ima jedno ubojstvo iza sebe


Komentari