SMIJENILI SU RAVNATELJA CENTRA! Aladrović najavio izmjenu zakona: ‘Priznajem, imamo strukturne probleme’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL, Davorin Visnjic/PIXSELL

Čini se da je karijera Branka Medunića, šefa Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, u subotu u ovoj instituciji završena.

Obznanio je ovu informaciju ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović pa izrazio žaljenje i brz oporavak djevojčici.

“Mi kao ministarstvo smo reagirali još u četvrtak izdvajanjem ostale djece iz obitelji. Pokrenuli smo postupak i jučer je proveden upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Upravno vijeće je donijelo odluku o smijeni ravnatelja i imenovana je nova v.d. ravnateljice”, poručio je Aladrović.

Rezultate stručnog nadzora ministar očekuju u utorak.

“U izmjene zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Priznajem da imamo strukturne probleme, ali ćemo iz riješiti”, rekao je.

Najavio je kako će se obiteljski centri odvojiti od centara za socijalnu skrb.

Majka u lisicama

Roditelji teško ozlijeđene i zlostavljane djevojčice privedeni su na Županijsko državno odvjetništvo, a potom istražnom sucu koji će odlučivati o tome hoće li im biti određen istražni pritvor ili će biti pušteni na slobodu.

Majku su oko 11 sati doveli na ispitivanje kod županijske državne odvjetnice. Imala je lisice na rukama i nogama, a otac bi trebao biti priveden naknadno.

I dalje se bori za život

Djevojčica je operirana i nalazi se na intenzivnoj njezi, priključena na respirator i vitalno ugrožena. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti jutros je poručio kako ne smije iznositi detalje slučaja.

“Klaićeva zbrinjava veliki broj djece iz cijele Hrvatske i vidjeli smo svakakve slučajeve, međutim kada imate situaciju kada je dijete u takvom teškom i životnom ugrožavajućem stanju, to je teško i profesionalno i ljudski. Ne mogu prejudicirati dok kriminalistička istraga ne bude gotovo, međutim pri dogovornom premještaju iz Nove Gradiške dijete je došlo u vrlo teškom stanju, bez svijesti.

Dodatnom obradom, konstatirali smo niz problema, oštećenja središnjeg živčanog sustava, moždana oštećenja. Nadam se da će nadležne službe rasvijetliti sve okolnosti zbog čega je došlo do tako teškog stanja. Ne smijem iznositi detalje zdravstvenog stanja, no ima nekih indicija za koje bismo željeli biti sigurni kako je nastalo, ali to će se otkriti kriminalističkim istraživanjem. Dijete je u iznimno teškom, po život opasnom stanju i poduzimaju se svi mogući medicinski tretmani”, rekao je Roić.

Roditelji su je tukli

Kako su istaknuli iz Policijske uprave brodsko-posavske, utvrđeno je da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te djevojčicu zlostavljali i grubo povrijedili njezina prava.

Roditelji su malenu djevojčicu tjelesno kažnjavali uslijed čega je zadobila više ozljeda po glavi i tijelu.


Komentari