SKUPI SATOVI, ELEKTROŠOKERI, MITRALJEZ Evo što je sve oduzeto pripadnicima zločinačkog udruženja, policija objavila i snimku

Foto: MUP

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb te policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskim državnim odvjetništvom Novi Zagreb, dovršili su kriminalističko istraživanje nad osam osoba (30, 36, 31, 25, 48, 44, 30, 32) zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv javnog reda, kaznena djela protiv života i tijela te kaznena djela protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja, objavili su iz MUP-a.

Foto: Mup

Sumnja se da su trojica osumnjičenih (30, 36, 31) od prosinca 2020. do kraja prosinca 2021. godine u Zagrebu, u nakani odmazde nad dvojicom muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja osumnjičenog 31-godišnjaka za vrijeme dok su se nalazili u istražnom zatvoru te u nakani odmazde nad još jednim muškarcem zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjakom, povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene (25, 48, 44, 30, 32) i druge za sada nepoznate osobe.

POZADINA UHIĆENJA Raznijeli stan obitelji Tomislava Sučića na Laništu, mladić za 15000 eura trebao usmrtiti jednu osobu?

Tako su angažirali osumnjičenog 25-godišnjaka da izvrši napad na članove obitelji navedenih muškaraca koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca koji je bio u konfliktu s osumnjičenim 36-godišnjakom. Napadi su planirani postavljanjem eksploziva ispred stanova obitelji navedenih muškaraca.

Osumnjičenog 44-godišnjaka su angažirali da osigurava eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada, dok su putem 25-godišnjaka angažirali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje se trebaju izvršiti napadi, za nadzor njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja.

Foto: MUP

Na opisani način je 31. svibnja 2021. godine realiziran jedan napad postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave ispred stana obitelji jednog od spomenutih muškaraca, istovremeno pristajući i izazivajući opasnost za život i tijelo drugih osoba koje su se nalazile u zgradi i njihovu imovinu zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva. Odmazde prema drugom i trećem muškarcu nisu uspjeli realizirati. Prilikom pripreme jednog od napada policija je uhitila osumnjičenog 25-godišnjaka.

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage domova, vozila i osoba te je pronađeno i privremeno oduzeto: nekoliko pištolja, streljivo, više mobitela, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni dijelovi podesni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućim streljivom i opremom, automatska puška, digitalne vage i razne droge (kokain, ecstasy, marihuana, amfetamini, punila, hašiš) tablet, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko osobnih vozila visoke klase.

Sumnja se da su osumnjičenici počinili kaznena djela:

zločinačkog udruženja,

poticanja na teško ubojstvo u sastavu zločinačkog udruženja,

pomaganja u teškom ubojstvu u sastavu zločinačkog udruženja,

pokušaja teškog ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja,

teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja,

nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene osobe (30, 36, 48, 44) predali pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Jedan osumnjičenik je trenutno nedostupan redarstvenim vlastima,  dok se trojica osumnjičenih (31, 25, 30) od ranije nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Foto: MUP

Također, zbog čuvanja predmeta nastalih kaznenim djelom policija će protiv osumnjičenog 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Komentari