SKANDAL U POLICIJI: U bazi nestalih osoba osvanuo mladić, majka ogorčena: ‘On je doma, šire fake news’

Photo: NENO, Emica Elvedji/PIXSELL

“Moj sin Grgo je živ i zdrav, stanuje sa mnom na adresi koja mu piše na osobnoj iskaznici i svaki dan ide na posao. Zamislite kakav je šok doživio kada mu je jučer javljeno da se nalazi u Nacionalnoj bazi nestalih osoba“, govori nam ogorčena novinarka Jelena Jindra, majka 21-godišnjeg Grge. Naime, Zagreb.info je u četvrtak, u želji da pomogne što bržem pronalasku sugrađana, objavio fotografije ljudi čiji se nestanak vodi u PU zagrebačkoj.

No, ubrzo nakon objave članka došlo je do problema koji je otvorio mnogobrojna pitanja.

“Zamislite što bi se tek dogodilo da se ova informacija nije doznala sada nego kada bi Grgo pokušao prijeći granicu”, objašnjava nam Jindra i dodaje kako je broj telefona njezinog sina javno dostupan te da ga nitko iz policije nije ni pokušao nazvati, kao ni pokucati na vrata njihova stana koji je udaljen samo deset minuta od policijske postaje.

“O povredi prava privatnosti, o šoku koji smo moj sin, njegovi prijatelji i ja sada doživjeli, neću ni govoriti. Meni doista nije jasno što policija radi? Širi lažne vijesti bez ikakve provjere. I čovjeka koji im je dostupan da dostupniji ne može biti, proglašava nestalim”, napominje novinarka koja će se s odvjetnikom konzultirati o mogućem pravnom potezu.

Na stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba bilo je objavljeno kako se mladić udaljio s adrese Ulica Sveti Duh te da se nestanak vodi u PU zagrebačkoj.

Odmah po objavi teksta na našem portalu, Grgo je otišao do policijske postaje kako bi njegovu fotografiju i podatke uklonili iz baze. Iako se tamo pojavio oko 21 sat u četvrtak, informacije sa stranice su uklonjene tek idućeg dana, u petak oko devet ujutro.

Zagrebačka policija nam je potvrdila da je vijest o nestanku 21-godišnjaka uklonjena, a objasnili su nam i kada se nekoga proglasi nestalim.

“Nestala osoba je ona osoba čiji se nestanak prijavi policiji. Svaka osoba može prijaviti nečiji nestanak ukoliko postoji opravdana opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili ukoliko postoji zabrinutost za život i zdravlje te osobe”, navode.

“Dakle, nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja, mjesta prebivališta ili boravišta, protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno”, pojašnjavaju nam iz policije.

Komentari