Sjeo na optuženičku klupu nakon što je u stravičnoj nesreći usmrtio malenu Gretu (6): ‘Kajem se, od tada se liječim kod psihijatra’

Zagreb.info

David Kotarski (33) sjeo je na optuženičku klupu Općinskog suda u Novom Zagrebu jer je u svibnju prošle godine vožnjom kroz zagrebačko naselje Blato na pješačkom prijelazu ugasio život šestogodišnje Grete M.

“Razumio sam optužbu. Kriv sam. Prije svega još bih jednom želio izraziti sućut obitelji. Teško mi je radi toga. I sam sam obolio te se od tada liječim kod psihijatra. Ne mogu se sjetiti kako je do nesreće došlo. Razmišljam stalno o svemu i kako nisam to mogao vidjeti. Kajem se”, rekao je u svoju obranu David Kotarski dok su roditelji malene Grete jedva susprezali emocije. S obzirom na to da je Rafael Krešić, odvjetnik okrivljenog u spis dostavio medicinsku dokumentaciju iz KB Sestre Milosrdnice i Sv. Ivana gdje je Kotarski liječen sud je naložio njegovo vještačenje kako bi se utvrdila raspravna sposobnost.

Prema optužnici, Kotarski je 23. svibnja 2019. u 21.05 sati vozio BMW 3 krapinskih oznaka po Karlovačkoj cesti te se nakon što je prošao prometni znak opasnosti kojim je obilježen pješački prijelaz i olako smatrajući da neće ugroziti druge sudionike u prometu,  približio zebri brzinom većom od dopuštene. Prednjim dijelom auta pritom je naletio na djevojčicu koja je s ocem i sestrom blizankom po zebri prelazila kolnik. Djevojčica je odbačena na poklopac osam godina starog BMW-a a potom i 30-ak metra dalje. Zadobila je stravične ozljede cijelog tijela od kojih je preminula sat vremena kasnije, piše Jutarnji.

Iz nalaza i mišljenja sudskog vještaka za cestovni promet iščitava se kako se nesreća dogodila na kolniku s dvije trake na kojima je brzina ograničena na 40km/h te da je kritične zgode bila noć, a mjesto događaja dobro osvijetljeno. Na snimkama nadzornih kamera vještak je vidio kako je curica pretrčavala kolnik, a vozač je u vrijeme naleta išao brzinom od 67,9 km/h no s obzirom na to da nema tragova kočenja, brzina BMW-a prije nesreće je nepoznata. Prema vještaku, kad je curica počela pretrčavati zebru od auta je bila udaljena 45,1 m, a vozač ju je mogao vidjeti zbog dobre osvijetljenosti kolnika i prikočiti jer mu je bio potreban zaustavni put od 36,7 metara. Da je vozio dopuštenom brzinom, vještak smatra, vozač je mogao zaustaviti auto bez intenzivnog kočenja.

Tragične večeri dok je sa svojim blizankama išao baciti smeće 100-tinjak metara od kuće do reciklažnog zelenog otoka preko puta kuće na Karlovačkoj cesti, prisjetio se u tužiteljstvu Gretin tata Vladimir M.


“Išli smo baciti smeće i obje curice su se cijelom putanjom nalazile s moje desne strane kako bi ih imao na oku. Kad smo došli do zebre, netom prije prelaska naišlo je jedno vozilo koje se brzo kretalo pa sam upozorio curice: ‘Vidite kako ovaj brzo vozi’. Prije nego što smo krenuli prelaziti kolnik, kao i svaki puta do tada, gledao sam lijevo i desno da se uvjerim da je prijelaz siguran te sam curama rekao: ‘Evo, možemo sada, idemo’. Greta je malo bržim korakom započela prelaziti pješački te se već gotovo nalazila na nogostupu sa zapadne strane kada je s naše desne strane brzinom po mojoj procjeni od 100 km/h naprosto doletio jedan auto i bez kočenja naletio na Gretu. Nabacio ju je na vozilo te je letjela nekoliko metara prije nego što je naletjela na betonski stup kod kolnog prilaza naših susjeda”, prisjetio se Vladimir M. dodavši da se auto zaustavio nekih 10-ak metara od tijela. Vozač je, dodaje tome, izašao iz auta i došao do njega dok je sjedio kraj Grete.

“Ustao sam se i počeo vikati: ‘Zovite hitnu’. Osjetio sam kako se od vozača širi jasan miris alkohola i to sam napomenuo policiji. Posebno me prenerazilo što se vozač zatim otišao pomokriti kod križanja s Pogačićevom, uz pješački. A kako sam vikao ime svoje kćeri i da se zove hitna, moja supruga je to čula i istrčala je van. Nakon nesreće sam od susjeda čuo kako je tim vozilom okrivljenik i prije prolazio po toj dionici velikom brzinom. Vozač mi se nikada nakon nesreće nije obratio ni na koji način, a ne sjećam se ni da je nakon nesreće nudio svoju pomoć oko zbrinjavanja Grete”, zaključio je Vladimir M.

Svjedok tragedije Petar M. kobne se večeri pripremao za maraton te je trčao po Karlovačkoj cesti, a u vrijeme naleta, nalazio se 10 metara dalje.

“Ispred sebe na 100 metara sam vidio mušku osobu kako se kreće prema meni s dvije curice. Jedna curica je bila na metar do dva ispred muškarca a druga uz njega. Odjednom se na zebri stvorio BMW i udario djevojčicu. Nabacio ju je na haubu i dizao dalje u zrak. Auto je počeo kočiti tek nakon udarca, gume su škripale i brzo je stao. Moram napomenuti da je vozač 5 minuta nakon naleta preparkirao auto i ostavio ga odmah do djevojčice uz desnu stranu kolnika. Otac djevojčice je odmah otišao do nje i pokušavao joj pružiti pomoć, a vozač auta je također pomoć ponudio”, opisao je Petar M.

Druga svjedokinja Željka S. koja je tom dionicom prolazila autom, nije vidjela sam nalet nego je opisala trenutke koji su uslijedili te da je preko okrivljenikovog mobitela razgovarala s Hitnom.

“Čula sam vriskove djevojčice i tate pa sam zaustavila auto. Došla sam do čovjeka koji je vikao: ‘Ubio mi je dijete’. Dijete je ležalo na podu bez svijesti. Jedan muškarac je bio kraj njih, kasnije sam doznala da je vozač. Telefonirao je a s obzirom na to da je bio vidno potresen dao je meni mobitel da nazovem tj. on je već pričao s hitnom pomoći pa sam ja nastavila razgovor s njima. Na mjesto događaja pristigla je jedna žena koja je počela reanimirati dijete i govorila: Kćeri moja probudi se!. Ja sam razgovarala na telefon s Hitnom davajući majci upute kako da djetetu pruži prvu pomoć”, prisjetila se Željka S.
Odmah nakon nesreće vozač je napuhao 0,34 promila, međutim, analiza krvi je pokazala nulu tako da je bio trijezan.

Na mjestu gdje je poginula Greta, dan nakon nesreće pojavili su se podsjetnici na taj tragičan događaj. Lampaši uz cestu, osmrtnica na izlogu objekta i novi ležeći policajac koji je, možda da je postavljen na vrijeme, mogao spriječiti smrt. Ni 24 sata nakon nesreće Zagrebačke ceste montirale su uspornike prometa na Karlovačkoj cesti pokraj kućnih brojeva 62 i 58A. Radovi su obavljeni bez ikakve najave ili regulacije prometa za manje od pola sata iako su prije toga mještani mjesecima molili gradske institucije da osiguraju kobnu prometnicu. Ležeći policajci su uklonjeni prije šest godina kada je napravljena rekonstrukcija ceste.

Komentari