Sjećate li se skandala na Kustošiji? Evo što se dogodilo s okrivljenicima za govor mržnje

FOTO: Facebook

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv šestorice mladića koji su u lipnju izvjesili transparent kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Optužnica podignuta pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom tereti 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka, priopćilo je Državno odvjetništvo (DORH).

”Okrivljenike se tereti da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u RH, pri čemu je stilizirao slovo ‘U’ u zadnjoj riječi”, stoji u priopćenju DORH-a.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osobama druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, nadodao je DORH.

Državno odvjetništvo je u optužnici predložilo da se protiv šestorice okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a koji im je ranije bio određen rješenjem suca istrage.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana osudio taj čin.


Komentari