SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO PSE: Zagrepčanin Ivor je izgladnjivao životinje, pronađene stotine mučnih fotografija

Ilustracija: Pixabay

Ivor I. (44) iz Zagreba optužen je da je seksualno zlostavljao svoja dva psa. Uhićen je još 2015. godine, ali sudska trakavica ne može se privesti kraju jer se optuženi ne pojavljuje na sudu. Sada slučaju prijeti zastara.

Sudski pozivi poslani su na adrese u centru Zagreba i u Brisel, gdje Ivor radi kao zaposlenik Europskog parlamenta. Sudski poziv mu je navodno uručen u Belgiji, ali ga je poslodavac opravdao zbog bolesti. Optuženi i dalje ne dolazi na rasprave, a slučaj u rujnu odlazi na zastaru.

Sumnjiči ga se da je seksualno i fizički zlostavljao svoja dva psa, a otkriven je slučajno za vrijeme akcije usmjerene protiv pedofila. U njegovu stanu pronašli su 111 DVD-a i CD-a sa spornim fotografijama. Kako se psi ne bi opirali maltretiranju, znao im je uskraćivati hranu i vodu. Jedan od pasa je zbog zlostavljanja naposlijetku uginuo u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Ivor se na sudu trebao pojaviti u utorak, ali je izostao kao i svaki put u posljednje tri godine otkako je podignuta optužnica. Na raspravu nije došao ni njegov branitelj Boris Vinčić, koji se opravdao bolešću. Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić odgodila je raspravu, no kako Ivor u spisu ima još jednog branitelja, Krešimira Krsnika, kojemu nije otkazao punomoć, spis će se dostaviti izvanraspravnom vijeću na odluku o određivanju istražnog zatvora, prenosi 24 sata.

Iako optuženi nije dolazio na sud, za njim nije nikad raspisana tjeralica. Sutkinja Ivana Bujas kojoj je slučaj dodijeljen prethodno pokušala je to učiniti, no sudsko vijeće je njezin prijedlog odbilo smatrajući da nije iscrpila sve mogućnosti pozivanja optuženika na raspravu. Slučaj je prošao kroz ruke četiri sutkinje, a optuženi je tražio da se slučaj zatvori za javnost, ali je njegova molba odbijena.

Svoj nedolazak na rasprave optuženi je opravdavao medicinskom dokumentacijom, navodeći da se liječi od depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Također je navodio da mu suđenje izaziva stres jer će ga ondje čekati novinari. Sud je naložio vještačenje na kojem je zaključeno da je optuženi sposoban za raspravu, ali se on svejedno nije pojavljivao.

Određivanje istražnog zatvora prvi je korak kako bi se za njim prvo mogla raspisati lokalna potraga, a zatim i međunarodna tjeralica odnosno Europski uhidbeni nalog.


Komentari