ŠEF VATROGASACA U PROBLEMIMA Snimka ga je otkrila kako službenu karticu koristi u privatne svrhe

Foto: Facebook

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca Slavko Povrlišek (61), našao se na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Tereti ga se da je punih godinu dana, na račun Vatrogasne zajednice točio gorivo u privatni automobil, dakle u privatne svrhe. Time je, kako tvrdi tužiteljstvo, stekao nepripadnu imovinsku korist od 5189,51 kunu, za koliko je oštetio Vatrogasnu zajednicu Grada Vrbovca, piše Jutarnji.

Međutim, na upit suca razumije li optužnicu i kakav stav zauzima o krivnji, Povrlišek je odgovorio da se ne smatra krivim te da sadržajno razumije optužbu, ali da je dosta toga u njoj nerazumljivo.

Sud je uvažio prijedlog obrane, da se na idućoj raspravi saslušaju tri svjedoka – bivši zapovjednik i predsjednik NO vatrogasne zajednice Grada Vrbovca kao i njihova tajnica na okolnost da imaju saznanja o trošenju novca i da su sporna utrošena sredstva išla u korist vatrogasne zajednice, a nikako ne na njezinu štetu, a tužiteljstvo i obrana su se složili su se da se pročitaju svi prikupljeni materijalni dokazi.

U optužnici stoji da je, Povrlišek u periodu od 16. siječnja 2019. do 29. siječnja 2020. kao predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, te kao predsjednik Upravnog odbora, sukladno odredbama članka 20 i 25. Statuta Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, bio ovlašten i zadužen za upravljanje imovinom, kao i raspolaganje financijskim sredstvima.

Navodi se da je više navrata je kupovao gorivo za osobne potrebe, a izradio je i karticu na svoje ime kao i za Vatrogasnu postaju u benzinskim postajama Petrola. Gorivo je plaćao spomenutom karticom na teret Vatrogasne zajednice, kao i na Ini i Croduxu gdje je za gorivo tražio izdavanje R1 računa. Riječ je o računima koji su varirali od 199 do 600 kuna.

Nakon što je optužnica podignuta, tužiteljstvo je sudu predložilo izdavanje kaznenog naloga pa ga je sud osudio na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, uz plaćanje 500 kuna sudskih troškova i oduzimanje 5189,51 kunu imovinske koristi. No, Povrlišek se žalio na navedeno te istaknuo da nije kriv. Funkciju predsjednika Vatrogasne zajednice obnaša i dan, stoji u rješenju Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji. Iz Statuta se vidi i da predsjednik zajednice odobrava i službena putovanja te raspolaže i financijskim sredstvima.

Na zahtjev tužiteljstva, Povrlišek se prošle godine očitovao u ime Vatrogasne zajednice u kolovozu prošle godine te je naveo da on osobno nije imao nikakvih službenih putovanja u 2019. i 2020. godini. No Jutarnji doznaje da postoji snimka videonadzora Petrola na kojoj se vidi da šef vatrogasaca toči gorivo u Jaguar X-Type Executive i plaća ga Petrolovom karticom, dok se iz izvješća vrbovečke policije, po registarskim tablicama, može iščitati da je taj automobil u vlasništvu Povrlišekova sina.

Sve navedene činjenice tužiteljstvu su pokazatelj da je Povrlišek na račun Vatrogasne zajednice točio gorivo u privatne svrhe.

Komentari