Samobor zavijen u crno zbog smrti poznate povjesničarke: ‘Bila je tako draga, uvijek susretljiva i mila’

Svijeća (Foto: Pixabay)

Prometna nesreća u Samoboru u utorak je poslijepodne zavila ovaj susjedni grad u crno, nakon što je policija potvrdila kako je ženska osoba poginula nakon naleta s teretnim vozilom.

Užas u Samoboru: Ogroman kiper pregazio ženu

Vijest je za građane tog grada postala tim tragičnija, kada se ispostavilo da je žrtva ni manje ni više nego istaknuta lokalna povjesničarka Ivanka Brekalo.

Iako je najveći dio svog života provela radeći u Samoborskom muzeju, Brekalo je bila istaknuta svojim javnim djelovanjem te je u tamošnjem ogranku Matice Hrvatske bila voditeljica Povijesnog odjela.

Samobor, kamion naletio na Ivanku Brekalo.
(Foto: Darko Tomas/CROPIX)

Povijest Samobora je istraživala kako tijekom muzejske karijere gdje je sa suosnivačem muzeja Ivicom Sudnikom stvarala zavičajnu, samoborsku muzejsku  zbirku, tako i u mirovini.

Autorica je brojnih zbornika, kataloga, knjiga i brošura , a o samoborskoj povijesti je pisala i za novine i časopise.

Samoborski muzej (Foto: Facebook)

Posebno se tu ističe njena zbirka priča “Skrovitim Samoborom” koja se bavila povijesti tog grada u razdoblju od 17. do 20. stoljeća.

Uz to, autorica je i dvaju izdanja Samoborskog turističkog vodiča jednog iz 1999. i drugog iz 2007. godine.

Idejna je začetnica i povijesno-turističke manifestacije “Bitka kod Samobora 1441. godine”, koja je krenula 2006. godine i danas je jedna od najznačajnijih kulturnih priredbi Samobora, a istraživala je i povijest Samoborske salame kojoj je dala doprinos pokretanjem Samoborske salamijade.

“Draga, stručna i uvijek na usluzi, krasna osoba, počivala u miru”, “Draga naša susjeda”, “Predraga žena”, “Svojom sposobnošću, poštenjem i samozatajnošću visoko je podigla ljestvicu svim kulturnjacima u gradu”, “Bila je tako draga, uvijek susretljiva i mila, falit će nam naša Samoborka”, piše u komentarima na društvenim mrežama gdje se Samoborčani opraštaju od sugrađanke.


Komentari