Ropstvo u Zagrebu: Na Glavnom kolodvoru spašeni mladić i djevojka, žrtve trgovine ljudima

FOTO: Provjereno/ Dnevnik.hr

Pod krinkom humanitarne udruge skrivaju se moderni robovlasnici.

Ako ste mislili da je robovlasništvo izumrlo, prevarili ste se, a dokaz za to pronađen je u centru Zagreba. Reporter Provjerenog na Glavnom kolodvoru sudjelovao je u policijskoj akciji istraživanja trgovine ljudima. U sve to upali su i mladić i djevojka iz BiH, koji su radili za takozvanu humanitarnu udrugu “ljubav, vjera, nada”. Za njih su trebali prodavati figurice u trgovačkim centrima kako bi skupili donacije.

U početku se činilo kao da je sve normalno, ali ubrzo je počelo izrabljivanje, prijetnje i fizičko nasilje. Robovlasnici su ih tjerali da stoje na nogama po 13 sati dnevno, s pauzom od 15 minuta i sitnišem za jelo, kada bi sjeli uslijedilo bi maltretiranje. Bili su smješteni u kući bez struje i vode, te su dobivali 20 kuna za hranu i piće.

Sav novac išao je gazdi

Zabranili su im svaku komunikaciju s prijateljima i rodbinom u BiH. Sve prikupljene donacije gazda je pospremao u svoj džep, a osim u Zagrebu, prikupljali su ih i u Virovitici, Kutini, Novoj Gradiški, Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku.

Na čelu lažne udruge fiktivno je bila žena, ali glavni je bio njezin partner.

“Ženu je na svakom koraku udarao pred nama, vršio pritisak ako mi ne skupimo dovoljno novca, govorio kako smo nesposobni glupi Bosanci, naravno, psovao nas na svakom koraku i govorio kako smo došli na njegovu odgovornost i da će raditi s nama što hoće“, priča radnik.

Prijetnje smrću

Oni su bili robovi, a uz to im je gazga govorio i da neće preživjeti ako odu od njega. Točnije, da će “im kopat leševe po šumi ako naprave neku glupost i krenu bježati“.

Nekako su se ohrabrili i uspjeli kontaktirati rodbinu, a plan im je bio angažirati bližnje u Zagrebu i sloveniji. Upravo rođak iz Slovenije je došao po njih, a akciju je započela i policija koja je mladi par odvea na zaštićenu lokaciju. Nasilni gazda je pobjegao, a žena koja je formalno bila na čelu humanitarne udruge završila je u istražnom pritvoru na mjesec dana, piše Dnevnik.hr 


Komentari