Roditelji se brane! Tromjesečna beba preminula u KBC-u Zagreb, imala je slomljena rebra

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Strašna tragedija pogodila je područje Bjelovara, prije dva dana. Tromjesečna djevojčica preminula je od još nepoznatog uzroka, a neslužbeno se doznaje da je u bolnicu stigla u vrlo teškom stanju.

Tromjesečnu bebu Hitna je dovezla u Opću bolnicu Bjelovar, a nakon toga je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena na Intenzivnu jedinicu Pedijatrijskog odjela na Klinički bolnički centar u Zagreb gdje je, nažalost, vrlo brzo preminula.

“U utorak oko 4.45 sati zaprimljeno je dijete staro tri mjeseca na Objedinjeni hitni bolnički prijam s respiratornim arestom i kliničkim znakovima smrti. Otprilike nakon 15-ak minuta reanimirano je i vraćene su sve vitalne funkcije i rad srca”, izjavili su iz bjelovarske bolnice.

Ipak, u zagrebačkoj bolnici situacija se zakomplicirala. Uzrok smrti još se ne zna, a 24 sata doznaje da su već prilikom prijema  liječnici su konstatirali da dijete ima polomljena najmanje dva rebra, te da moguće ozlijede datiraju ranije, što će se utvrditi daljnjom obdukcijom.

Neslužbeno se doznaje da je djevojčica preminula od neliječene upale pluća, no kazneno djelo nije isključeno. Ako se utvrdi da su roditelji zanemarivali zdravlje djeteta i olako shvatili teško zdravstveno stanje, tada bi im se moglo suditi zbog povrede djetetovih prava s posljedicom smrti. Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od tri do petnaest godina.

Bjelovarski Mojportal, piše kako roditelji djevojčicu nisu nijednom doveli izabranoj pedijatrici na kontrolu i cijepljenje, o čemu je liječnica obavijestila i  socijalnu službu i policiju. Obitelj živi od socijalne pomoći, te doplatka, a oba roditelja su nezaposlena.

Zbog brojnih medijskih napisa, roditelji preminule djevojčice vrlo brzo su se oglasili, nastojeći se obraniti.

“Nismo ništa učinili nažao našoj bebi, a piše se da smo je zanemarivali i ubili. Razapeli su nas da smo monstrumi. Pustite nas da oplakujemo u miru gubitak”, izjavio je otac.

“Hitnu smo onu večer zvali dva puta. Prvi put je razgovor trajao sedam minuta. Govorili su nam da ne paničarimo ako beba sporo diše i ako je zaspala. Hitnu sam zvao opet nakon nekog vremena, a bebu sam u međuvremenu stavljao pod hladnu vodu i tapšao je po leđima. Gledala je u nas i bila je živa. Došli su doktori iz Hitne i ja sam išao s njima za bolnicu”, dodaje te naglašava da nije bilo raniji simptoma.

“Tek je malo zašmrcala kad je napadao snijeg, ali nikakvih drugih naznaka nije bilo da boluje. Što se tiče onoga da je nismo vodili k pedijatrici, to nije do nas. Beba je trebala ići na pregled doktorici, ali se zaredala korona pa godišnji i sve je odgođeno do bebinog četvrtog mjeseca. Socijalna radnica i patronažna sestra redovno su nam dolazili u kuću i nisu imali primjedbi. I u srijedu navečer bila je gospođa iz nadzora. Osudili su me, a samo je jedna istina, da je beba umrla prirodno”, zaključuje.


Komentari