REKORDAN BROJ UMRLIH U KB DUBRAVA ‘To nije neočekivano, reći ću vam i zašto’

Broj novozaraženih koronavirusom ovu je subotu značajno pao u odnosu na prošli tjedan, pa je tako u 24 sata zabilježeno 6315 novih slučajeva, odnosno 779 manje nego prošle subote.

I udio pozitivnih u testiranjima pao je na 43,8 posto, za razliku od prošle subote kada je iznosio 45,9 posto.

Među zaraženima, 2107 pacijenata je na bolničkom liječenju, 321 više nego prošlog tjedna, a u tjedan dana još je 390 ljudi umrlo od ili s covidom. U 24 sata preminulo je 66 osoba, najviše u KB Dubrava, njih 14, što je rekordan broj u ovom četvrtom valu u toj zagrebačkoj bolnici, piše Jutarnji.

Najmlađa osoba bila je ’65. godište, a najstarija ’33.

Prof. dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, ipak kaže da ta brojka nije neočekivana s obzirom na kliničke slike pacijenata i prijašnje komorbiditete, a da Dubrava ima najveće kapacitete za prijem covid bolesnika.

– Mi imamo 155 bolesnika, od toga 26 ih je na respiratoru. U 80 posto slučajeva umiru necijepljeni i oni koji su starije životne dobi s komorbiditetima. Svi koji su jučer umrli imali su teže kliničke slike i komorbiditete, pa je ishod bio očekivan – kaže dr. Lukšić.

Njihova bolnica ima kapacitet za 173 covid bolesnika, kapacitete će širiti po potrebi kao i druge zagrebačke bolnice, ali ne smatra da će biti potrebni šatori ispred bolnice ili Arena. Evidentno je, dodaje, da cjepiva štite od težih ishoda budući da je u bolnicama u prošlom valu bilo više bolesnika kad je bio manji broj zaraženih, nego sada u četvrtom valu kada se ruše rekordi u novim slučajevima.

– Više od dvije trećine hospitaliziranih nisu cijepljeni, a među preminulima više od 80 posto njih nisu bili cijepljeni. Ovi koji su cijepljeni i umrli su, bili su starije životne dobi i s komorbiditetima. Nemamo nijedan slučaj da je umro netko cijepljen i bez komorbiditeta – kaže dr. Lukšić.

Da nemamo cjepivo, dodaje, mi bismo sad imali strahovito velike brojke hospitaliziranih s obzirom na velik broj zaraženih.

Broj cijepljenih ipak raste posljednjih tjedana, pa je tako prvom dozom u petak cijepljeno 15.445 osoba, što je čak 6626 više nego prošli petak. Dosad je barem jednom dozom cijepljeno gotovo 50 posto ukupnog stanovništva, odnosno 60 posto odraslih.

U tjedan dana broj cijepljenih u ukupnom stanovništvu povećao se gotovo za 2,5 postotna boda, a za oko tri postotna boda u odrasloj populaciji.


Komentari