‘REKAO JE DA SE SKINEM GOL’ Svađa na suđenju za otmicu i mučenje: ‘Jesi li ti narkoman i šmrčeš li?’

Ilustracija (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje za brutalan pokušaj iznude i protupravno oduzimanje slobode 35-godišnjem Dariju, zbog čega se sudi Anti, Ivanu i Roku.

Dvosatni iskaz Dario je sada dao videopozivom u prostoriji odvojenoj od one u kojoj je bio optuženi trojac. Detaljno je opisivao torturu koju je prolazio.

Noćna mora odvila se u travnju prošle godine kad su ga Ante i suradnici tražili 5000 eura, te ga potom na jednom imanju u Zagorju natjerali, tvrdi, da četiri sata kopa vlastiti grob, nakon što se morao skinuti do gola.

Pritom su ga, ispričao je, optuženici udarali drškama lopate i prijetili mu pištoljem, dok im je ljubio cipele moleći ih da ga poštede. Nastavio opisivati kako su ga tjerali da puže, pa ga u prtljažniku auta vratili u Zagreb. Prijetili su mu da će mu pobiti obitelj i raznijeti kuću zoljom, ako im novac ne donese 27. travnja 2022. u 16 sati u jedan restoran, piše Jutarnji list.

Prestravljeni Dario javio je policiji te u dogovoru s njima stigao na dogovoreno mjesto s obilježenih 5000 eura. U kuverti ih je predao Anti i Roku, nakon čega su uhićeni u spektakularnoj akciji.

“Ajd sad kopaj ovdje”

“Ja sam ovdje oštećen. Kako da započnem priču?”, rekao je na početku saslušanja. Tvrdi da se na Antin poziv te večeri uputio na sastanak s njime, a tamo su ga dočekali Ante i Roko i uzeli mu mobitel. Repetirajući iz pištolja, Ante mu je navodno rekao da sjedne u auto, a onda ga odvezli do trećeg optuženika, Ivana i tamo sjeli u stari Audi. Cijelo vrijeme, Roko je držao pištolj uperen u Darija, priča.

“Kad smo došli na lokaciju, Ivan je iz prtljažnika izvadio lopatu i neki štap te rekao: ‘Ajd sad kopaj ovdje’. Sva tri su mi govorila: ‘Kopaj, kopaj’. Nisam bio u kondiciji, tukli su me, maltretirali i prijetili mi. Mijenjali su si pištolj u rukama i naizmjenično grijali ruke u džepovima jer je bilo hladno’, rekao je dodavši da su tražili podatke o njegovih pet sinova.

“Ante je rekao da se skinem gol, prijetili su mi bacanjem u Savu. Tražili su od mene 5000 eura, ali ne znam zašto. Na kraju sam od rupe do auta morao puzati. Stavili su me u prtljažnik, vozili pa naglo kočili, sav sam se tako izudarao. Na kraju su me izvukli da se obučem i u Zagrebu me pustili. Kad me žena vidjela blatnjavog i razbijenog prepala se. Znala je da sam bio s Antom, pa moram ženi reći gdje idem. U kuverti sam ponio, u dogovoru s policijom, 5000 eura i donio ih u restoran”, ispričao je Dario.

Auto u zamjenu za dug?

Tužitelju je Dario negirao da je od Ante posudio novac, kao i da mu je bio tjelohranitelj. Dodao je i da Ante nikad nije rekao da je u rupi koju je kopao zakopan novac. Branitelju je Dario otkrio kako je Antu upoznao preko zlatara te da je njihov odnos bio normalan.

“Anti nisam nudio auto na ime duga. Slao sam mu ponude za aute, kao i ostalih 500 ljudi. Često mijenjam brojeve jer izgubim kartice. Mene je Ante tražio par puta novac za operaciju, za advokata… tako mi je govorio. I posudio sam mu ih tri, četiri puta”, rekao je svjedok, na što mu je Ante uzrujano dobacio: “Smrade jedan, lažeš!”

“Reci istinu, čovječe božji”

“Reci istinu, čovječe božji. Pa šta bude, bude. Nudio si mi novac da ubijem jednog čovjeka, sjećaš se. A na kraju si otišao u javnu kuću. Jesi li mi nudio Masseratija pod dug? Zašto nisi pobjegao s pumpe, a govoriš da si otet? Jesi li ti narkoman i šmrčeš li? Reci, ajde… iskaz narkomana ne vrijedi, znaju to svi”, govorio je Ante Dariju u sudnici tvrdeći da laže i želi njih trojicu “uvaliti u zatvor”.

Svjedok mu je ponovio kako mu nije nudio auto pod dug, već da mu je dao da se Masseratijem provoza pred restoranom. “Vrtiš priču, a ja zbog tebe već devet mjeseci ležim u zatvoru. Gospođo sudac, uvalio me u ovo jer mi je dužan pare”, nastavio je Ante, ustrajan u svojoj tvrdnji.

Novac u buretu?

Na početku suđenja Ante je ispričao svoju verziju događaja. Svjedoka je pitao gdje je 150.000 eura koje mu je posudio.

“Rekao je da ima novca u buretu, na imanju u Zagorju, i da u njemu ima za sve. Uglavnom, on je samostalno tog dana ušao u auto i nitko mu nije prijetio nožem. Inače, znao sam za to bure već ranije jer me on pitao imam li kakvo mjesto da ga zakopa. Na kraju se ispostavilo da je u buretu, koje je zakopano lani u prosincu, bila droga i namotano crijevo u nekoj tekućini. Do Zagorja smo on, Roko i ja otišli Ivanovim Audijem i u njemu je bila lopata te baterije za staviti na glavu. On laže, uvalio je mene i druge u ovo i želim sučeljavanje s njim u sudnici! U Zagreb smo ga normalno vratili oko 23 sata i dogovorili se da se nađemo da mi vrati novac, da bi na kraju taj dan u restoran uletjela policija”, ispričao je Ante.


Komentari