‘RAŠČIŠĆAVANJE’ AUTOCESTA? Nakon stravične nesreće radnici krali meso iz smrskane hladnjače

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Hladnjača s mesom je nakon udara u nadvožnjak pukla po pola.

Sredinom listopada na zagrebačkoj obilaznici dogodila se teška nesreća kada je vozač hladnjače s mesom rumunjskih tablica iz neutvrđenih razloga udario u betonski stup. Vozač je ostao zdrobljen u limu kabine, a suvozač je ispao na cestu i na mjestu poginuo.

Fotografije s mjesta nesreće zgrozile su javnost, ali ne i radnike državne tvrtke Hrvatske autoceste – održavanja i naplata (HAC-ONC). Naime, oni su došli raščistiti cestu, a pritom iskoristili priliku kako bi iz smrskane hladnjače i sa ceste uzeli razne mesne proizvode.

Kako je vidljivo i na fotografijama s mjesta nesreće, riječ je o manjim, već pakiranim komadima mesa i suhomesnatim proizvodima koji su prevoženi autocestom.

Kako su svjedoci rekli za 24sata.hr, radnike je snimio njihov šef i sve prijavio unutarnjoj kontroli, a priča se ubrzo proširila i tvrtkom. Za neke radnike zbilja se utvrdilo da su krali iz smrskane hladnjače. Neki radnici su priznali, druge nisu uhvatili, budući da su izbjegli kamere. Kolege i građani su zgroženi i smatraju da je ovaj čin strašan.

O sankcijama za radnike odlučit će se na sjednici

U raščišćavanju autoceste sudjelovale su jedinice za održavanje s Lučkog i Ivanje Reke. Potvrđeno je za 24sata.hr da postoje i zapisnici unutarnje kontrole.

U utorak će se održati sjednica na kojoj će se odlučiti kakve će biti sankcije za radnike nakon “utvrđenih nepravilnosti prilikom raščišćavanja kolnika”.

“Radnici HAC-ONC-a se svakodnevno brinu o sigurnosti naših korisnika, često im pomažu nakon incidenata. Uprava, ali i ostali radnici zato osuđuju ponašanje nekolicine radnika, čak i ako je učinjeno nepromišljeno, bez namjere stjecanja osobne koristi”, stoji u odgovoru za za 24sata.hr iz uprave HAC-ONC koju vodi Boris Huzjan.

Posljedica socijalne situacije?

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata koji djeluje u državnim cestarskim tvrtkama osuđuje takvo ponašanje, ali ima i riječ opravdanja za radnike.

“Neki su uzeli sebi meso s ceste koje je trebalo ići na uništavanje. Ne bi to trebali nikad raditi i ne odobravamo to, ali kod nas ima 300 ljudi koji su u blokadi, pa razumijem i ponašanje nekih od njih. To je posljedica socijalne situacije“, kaže Stanić.

Ne smatra takvo ponašanje razlogom za otkaz u tvrtki nego za opomenu pred otkaz te vjeruje da će uprava tako i postupiti.

Komentari

Komentari

loading...