RAFALNOM PALJBOM PO KOMBIJU SA CIVILIMA Nakon 30 godina uhićen za ratni zločin

domovinskirat.hr

S potporom Policijske uprave osječko-baranjske te surađujući sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, Radna skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, dovršila je kriminalističko istraživanje i u pritvor smjestila 65-godišnjaka.

Kako javlja MUP, sumnja se kako je osumnjičeni, protivno Ženevskoj konvenciji 29. srpnja 1991. godine kao 34-godišnjak počinio ratni zločin protiv šest civila usred Domovinskog rata te je zbog toga uhićen jučer.

Zločin se dogodio na cesti D 57, na potezu između sela Negoslavci i Orolik oko 6:45 sati ujutro.

Kao član srpske paravojne jedinice Teritorijalne obrane Negoslavci, 65-godišnjak je 1991. nastavlja MUP, s više drugih počinitelja automatskim vatrenim oružjem propucao civilno kombi vozilo.

Kombi je bio u vlasništvu VUPIK-a, a u njemu su bili radnici te tvrtke koji su se cestom D 57 vozili iz Orolika, prema takozvanom „T“ križanju, gdje je bilo skretanje za selo Svinjarevce gdje su radnici išli na posao.

Terećen kako im je cilj bio usmrtiti putnike u vozilu, kombi je usred pucnjave sletio s ceste.

Od šestero osoba, dvojica su smrtno stradala od zadobivenih ozljeda vatrenim oružjem (41-godišnjak i 21-godišnjak), dok su trojica prošli ranjeni mecima (u tadašnoj dobi od 37,51 i 44 godina). Još je jedan 22-godišnjak dobio posjekotine od slijetanja kombija, dok se 65-godišnjak udaljio s mjesta zločina, prema Negoslavcima.

Osim pritvora, protiv 65-godišnjaka, policija je također i digla prijavu zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.


Komentari