Računi su mu zatvoreni: Kakve veze ima Severinin bivši s malverzacijama u Zagrebačkoj banci?

Milan Popović (Marko Todorov / CROPIX)

Financijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku s 33 milijuna kuna pošto je utvrđeno da od 1. siječnja 2017.godine pa sve do 8. studenog prošle godine nije ispunila sve obveze iz Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Kako je priopćeno iz HNB-a, nadzorom je utvrđeno ukupno 11 prekršaja vezanih uz kršenje navedenog Zakona i to u procjeni rizika pojedinog poslovnog odnosa, identificiranju i praćenju sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija, prijavi sumnjivih transakcija Uredu za sprječavanje pranja novca, provedbi mjera pojačane dubinske analize stranaka te u sustavu unutarnjih kontrola za smanjivanje i učinkovito upravljanje rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

Nastavak je ovo obrade istražitelja HNB-a pod kojom se Zagrebačka banka našla zbog rizika od pranja novca i financiranja turizma, a kako se ranije tvrdilo na udaru se slijedom toga našao i Milan Popović, bivši partner poznate pjevačice Severine Kojić, a osim toga tu je i niz nepoznatih tvrtki iz Italije. Podsjetimo, u drugoj polovici siječnja dotadašnji predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić javnost je obavijestio da ostavku podnosi ostavku iz osobnih razloga, a već tada spekuliralo se kako pravi razlog njegova odlaska leži u ozbiljnim problemima s kojima se suočava Zagrebačka banka.

No, iz ove banke tada su ostali pri službenoj verziji ističući kako se Živaljić uistinu povukao iz osobnih razloga, ta se teza dovela u pitanje nakon što je s pozicija otišlo još dvoje visokopozicioniranih menadžera banke. U medije je nakon toga procurio zapisnik HNB-a praćen dramatičnim zapažanjima o propustima najveće hrvatske banke po pitanju financiranja terorizma i sprečavanja pranja novca, a propusti i nezakonitosti ukazivali su na dugogodišnje sustavno zanemarivanje pitanja sprečavanja pranja novca u Zagrebačkoj banci.

U zapisniku posebnu pažnju privlači gotovinska isplata po računima nerezidenta s obilježjima tzv. talijanske tipologije u iznosu od 1,79 milijuna kuna kao i ukupan iznos isplata računima klijenata kojima je stvarni vlasnik bio poznati srpski poduzetnik Popović. Po tim računima kroz Zagrebačku banku prošlo je preko milijardu kuna, piše Dnevno.

O zatvaranju računa Popović se oglasio još u ožujku.

“Meni to izgleda kao da smo mi, nas stotinjak klijenata banke, zatvoreni kako bi netko sebe spasio. Kao preventiva da se netko iz toga izvuče. Mislim da sam ja ovdje kolateralna žrtva za nečije neadekvatno postupanje”, rekao je tada srpski poduzetnik za Novu TV.


Komentari