PUŠTENI NA SLOBODU! Napadači na Indijce u Ilici neće iza rešetaka, otkriveno kako su ih tukli i maltretirali

Zagrebačka Ilica (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom i 20-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“, dok se sumnja da je 20-godišnjak sam počinio i kazneno djelo „Oštećenje tuđe stvari“, a sva ta djela sumnja se, u svezi zločina iz mržnje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

MLADIĆ NOĆAS DIVLJAO PO ILICI! Napao indijske državljane i tukao ih, nisu mu uspjeli pobjeći

No, iza zatvorskih rešetaka neće ići niti jedan niti drugi. Jedan je pušten odmah nakon ispitivanja u prostorijama tužiteljstva, za drugog je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, ali sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda istog je pustila na slobodu uz mjere opreza – javljanje u policijsku postaju dvaput mjesečno.

Ovako piše Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

“Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je 20. ožujka 2023., ispitalo dvojicu hrvatskih državljana (2003. i 2002.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja iz članka 323.a u svezi članka 87. stavka 21. Kaznenog zakona, a prvoosumnjičenik (2003.) i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavka 1. KZ-a.Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 19. ožujka 2023. oko 2:00 sata u Zagrebu, zbog netrpeljivosti prema osobama različite boje kože i rasne pripadnosti, postupili u nakani da ih omalovaže i ponize, odnosno prišli petorici državljana Indije i vrijeđali ih te su uz vrijeđanje slijedili oštećenike koji su se pokušali udaljiti od njih.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik (2003.) prišao jednom oštećeniku (1998.) i nogom ga udario u potkoljenice, a kada je između njih stao drugi oštećenik (2000.), prvoosumnjičenik (2003.) je tog oštećenika (2000.) udario šakom u glavu i razbio mu naočale. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici tražili od svih oštećenika da napuste Republiku Hrvatsku te ih nastavili slijediti do jednog ugostiteljskog objekta u koji su se oštećenici sklonili u strahu od daljnjeg napada. Osnovano se sumnja da je u tom ugostiteljskom objektu prvoosumnjičenik (2003.) rukom udario po glavi jednog oštećenika (1998.), a nakon što su osumnjičenici izbačeni iz ugostiteljskog objekta, nastavili si izvana vrijeđati sve oštećenike. Opisano ponašanje osumnjičenika izazvalo je kod oštećenika osjećaj bespomoćnosti i poniženja.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika (2003.) zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavka 1. točka 3. ZKP-a) koji je sudac istrage odbio te je osumnjičeniku naložio mjeru opreza obveze redovitog javljanja državnom tijelu (članak 98. stavak 2. točka 3. ZKP-a). Drugoosumnjičenik (2002.) je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode”, priopćili su.

 

 

 


Komentari