Prošlo je dugih 12 godina od jednog od najvećih zagrebačkih nasilja: Mjesto gdje se to dogodilo i dalje ledi krv u žilama

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Luka Ritz tragično je preminuli zagrebački maturant, rođen u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu, a 2008. godine bio je pred polaganjem mature u srednjoj Grafičkoj školi.

Dana 1. lipnja 2008. vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, brutalno je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda umro je nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008.

Je li ovo prava slika Boysa?! U zagrebačkom kvartu pozivali na mržnju i isticali ustaške simbole!

Istraga mjesecima nije otkrila napadače, unatoč objavljenim fotorobotima i iskazima prolaznika koji su vidjeli napadače. U studenome iste godine, čak 5 mjeseci od ubojstva, uhićena su petorica maloljetnika i mlađih punoljetnika koje se sumnjiči da su sudjelovali u cipelarenju i premlaćivanju Luke i njegovog kolege, zbog čega je Luka kasnije preminuo. Nakon smrti, Lukini organi su donirani pacijentima i transplantirani.

FOTO: Facebook

Lukina smrt izazvala je šok i glasno odjeknula u cijeloj Hrvatskoj. Postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja koje je znatno poraslo u cijeloj državi. Održani su razni koncerti, mirni prosvjedi i manifestacije u čast preminulom maturantu. Zagrebački sastav Adastra snimio je spot i pjesmu Surovi grade posvećenu upravo Luki, koja tematizira borbu protiv nasilja. Također se na koncertima pridružuje i Lukina grupa Shangri La.

FILMSKA POTJERA U ZAGREBAČKOM KVARTU: Na terenu je bilo čak 20 policajaca!

Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz su bili prisutni na koncertima i izjavili da se žele pridružiti borbi protiv uličnog nasilja i nasilja u školama, da Lukina smrt ne bude uzaludna, i poručili da širimo ljubav, toleranciju i mir.

Hrvatski film Takva su pravila redatelja Ognjena Sviličića je inspiriran Lukinim slučajem.

Svake se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Oni učenici koji osvoje nagradu dobit će godišnju stipendiju, oko tisuću kuna svaki mjesec.

Luka Ritz posmrtno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

U Zagrebu je 12. listopada 2010. otvoreno Savjetovalište protiv nasilja djece i mladih na inicijativu njegovih roditelja Suzane i Rena Ritz.

Podsjetimo, Luka je pretučen na Mostu mladosti, u blizini zagrebačkog Bundeka. Mjesto je to koje i danas izaziva veliku nelagodu svima onima koji onuda prolaze.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Komentari