Prometna policija imala posla na novogodišnji vikend: Evo po čemu je Zagreb bio rekorder u u Hrvatskoj

Foto: PUZ / Ilustracija

Pojačane aktivnosti za najteže prometne prekršaje, policija je provodila za novogodišnji vikend na području čitave Hrvatske, a tako nastavlja i dalje.

Kako javlja MUP, najteži prekršaji uključuju: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

 “U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr”, navode iz MUP-a u svome priopćenju.

Tako su u vikend razdoblju od 31. prosinca do 2. siječnja ukupno registrirali 1935 prekršaja na razini Hrvatske.

Među njima 140 prekršaja pijane vožnje, (s najviše izmjerenih 2.42 promila kod jednog vozača u Sisačko-Moslavačkoj županiji), 693 prekoračenja brzine (najveće prekoračenje, od 216 km/h u Brodsko-Posavskoj županiji), 116 vožnji bez pojasa, te 91 korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zagreb najpijaniji

Iako je najveći promil alkohola u krvi izmjeren u Sisačko-Moslavačkoj županiji, policijska Uprava zagrebačka je imala najveći broj pijanih vozača općenito pod svojom nadležnosti (njih 26). Prekomjerna brzina i nekorištenje pojasa najćešći su prometni prekršaji u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, a Karlovačka Policijska uprava imala je najviše slučajeva korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

“Ako malo detaljnije proanaliziramo, vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godine (42 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 1,51 g/kg i više, dok je najčešća izmjerena koncentracija tijekom provođenja aktivnosti je bila od 0,51 do 1,0 g/kg”, istaknuli su iz MUP-a.

Dodali su i kako su posebno bili fokusirani na “recidiviste”, one koji ponavljaju prekršaje.

U novogodišnjem vikendu, našli su 13 recidivističkih prekršaja, a najviše se ističu: vožnja bez položene vozačke (6 slučajeva), vožnja u pijanom stanju (5), te vožnja pod izrečenom mjerom zabrane upravljanje vozilima (2).

Policija je zadržala četvero vozača, aprotiv njih devet pokrenula žurni postupak.

Trend smrtnosti se povećava

U novogodišnjem vikendu, hrvatske su prometnice bile poprište 41 prometne nesreće. U jednoj od njih, poginule su tri osobe, a sveukupno je u svim nesrećama ovoga vikenda ozlijeđena 51 osoba.

“Prema preliminarnim statističkim pokazateljima u 2021. godini, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 292 osobe, što je 55 osoba ili 23,2% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (237 poginulih osoba). S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje mjera u prometu se nastavlja”, najavili su iz policije.

Još jednom, policija je apelirala na pridržavanje prometnih propisa, upozorivši kako se tragedija može dogoditi u trenu, a posljedice na vas ili druge, traju cijeli život.

Komentari