Prijavljen 35-godišnji organizator prosvjeda koji se održao prije tjedan dana na Markovom trgu

Foto: Screenshot

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano za neprijavljeno javno okupljanje koji se na Trgu svetog Marka i okolnim ulicama održao 15. prosinca s početkom oko 8 sati.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je 35-godišnjak kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirao i vodio javno okupljanje, bez da je to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavio nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da je poduzeo mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što je kao organizator bio dužan učiniti, zbog čega je mirno okupljanje i javni prosvjed održan na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske.

Osim toga, iz PU zagrebačke navode kako je došlo do kršenja epidemioloških mjera.

Protiv 35-godišnjaka će protiv biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju.

“U svim slučajevima kada se utvrdi osnovana sumnja da je na takvim okupljanjima konkretan počinitelj ili više njih, prekršio neke od odredbi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ili eventualno Kaznenog zakona, nakon prikupljanja dokaza i drugih radnji propisanih Prekršajnim zakonom ili Zakonom o kaznenom postupku, podnose se odgovarajući optužni akti” poručuju iz PU zagrebačke.

Podsjetimo, riječ je o prosvjedu pod imenom “Bedem ljubavi 2”, a glavni razlozi njihova prosvjeda bili su usvajanje izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te cijepljenje djece.


Komentari