PRIČA KOJA JE ZGROZILA HRVATSKU: Monstrum silovao svoje pse, a vjerojatno će proći – NEKAŽNJENO!

Wikipedia

“To što prijavljujete nitko vam ne vjeruje, nitko ne pokreće nikakav istražni postupak jer ako pričamo o tome da se zna da je taj čovjek šest godina zlostavljao svoje pse pa što smo čekali šest godina. To je upravo tako jer u praksi ništa ne funkcionira”, komentirala je za Zagreb.info, Jadranka Dragović, voditeljica Infocentra SUZA-e.

Dobrostojeći muškarac (39) iz Zagreba godinama je silovao svoje pse, fizički ih zlostavljao, fotografirao i slike potom razmjenjivao na internetu. Susjedima je izgledao kao normalan situiran čovjek koji voli i brine svojim kućnim ljubimcima, no priča je u stvari puno mračnija i morbidnija.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o vlasniku i direktoru tvrtke koja se bavi uzgojem i prodajom pasa, čak je, navodi 24sata, sudjelovao na mnogim smotrama sa svojim rodezijskim goničima (Ridgeback). To je sve navodno trajalo od 2009. i to na mnogim lokacijam diljem Hrvatske. Policija ga sumnjiči za kazneno djelo mučenja i ubijanja životinja, a zlostavljač je odveden kod Županijskog suca za istrage u Zagrebu te mu je određen pritvor u trajanju od mjesec dana kako ne bi mogao utjecati na svjedoke. Takvo djelo kod nas je kažnjivo godinom dana zatvora, a ako se ustanovi tijekom istrage da je to radio iz koristoljublja, kazne može narasti do dvije godine.

“Kazne su sramotno niske, seksualno zlostavljanje mora biti posebno kazneno djelo”

Kontaktirali smo Savez udruga za zaštitu životinja Grada Zagreba i provjerili njihovo stajalište o visini kazna, regulaciji zakona. “Kazne su sramotno niske, seksualno zlostavljanje mora biti definitivno posebno kazneno djelo, čak ni mučenje ni ubijanje nije ista gradacija, a opet je sve stavljeno u isti članak. Primjena u praksi je prespora, mi kada podnesemo prijavu nama prođe nekoliko mjeseci da se životinja uopće oduzme, a godinu i pol dvije traje postupak da se nekoga osudi. Kada ga se osudi onda je to uvjetna kazna”, naglašava Jadranka Dragović voditeljica Infocentra SUZA-e.

I sami su, kaže Dragović, prijavljivali zlostavljače, ali bezuspješno. “Praktički u zatvoru nitko ne završava, čak ni oni koju ubijaju, a nema gore od toga. ja imam nekoliko takvih slučajeva gdje sam dobila presudu gdje je kazna zatvora uvjetna sa rokom kušnje od godinu dana. Novčane kazne ne plaća nitko za to što radi, u zatvor ne ide nitko, kada se sve skupa rezimira definitivno ne valja taj kazneni sustav”, komentirala je Dragović za Zagreb.info.

Voditeljica Dragović je komentirala i”brzo” reagiranja na prijave, kao što je slučaj kod ove. “To što prijavljujete nitko vam ne vjeruje, nitko ne pokreće nikakav istražni postupak jer ako pričamo o tome da se zna da je taj čovjek šest godina zlostavljao svoje pse pa što smo čekali šest godina? To je upravo tako jer u praksi ništa ne funkcionira, ne možete podnjeti prijavu, ne vjeruju vam sve dok ne možete podstrijeti dokaz, a kako ćete takvu stvar dokazati u prijavi? Nikako, možete samo izraziti da postoji osnovana sumnja”, zaključila je Dragović.

Zakon nije dovoljno definiran

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kada se 2006. donosio Zakon o zaštiti životinja, udruge o zaštiti životinja predlagale su da se spolno općenje sa životinjama zabrani zakonom. Prijedlog je odbijen uz obrazloženje kako taj problem nije izražen u Hrvatskoj do te mjere da bi se trebala tražiti zakonska zabrana. Navodi se kako su životinje u širem kontekstu zaštićene odredbom Zakona koja zabranjuje prisiljavanje životinja na ponašanje koje im izaziva bol, patnju, ozljede ili strah. No, navedena odredba nije dovoljno definiriana i može se dvosmisleno tumačiti i zloupotrebljavati. Zoofili tako mogu iskorištavati prirodni seksualni nagon životinja i time tvrditi kako je životinja sama pristala na seksualni čin, a da se pritom nije žalila na strah, bol i patnju. Sankcija tako prema zakonu, za sada, ne mora biti, što bi značilo da se monstrumi i dalje mogu izvlačiti.[/box]

Kazne u svijetu

U Europi su zoofiliju zabranile Njemačka, iako su zoofili žustro protestirali, a kazna je 25.000 eura, u Velikoj Britaniji je do 2003. bio na snazi doživotni zatvor, ali onda su smanjili na dvije godine. Francuska kažnjava sa dvije godine i 30.000 eura, dok Švicarska može dati i tri godine zatvora. Zoofilija je još ilegalna i u Norveškoj, Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Irskoj i Švedskoj. Ostale zemlje svijeta koje su zabranile zoofiliju su: Ekvador ima kaznu od osam godina, Etiopija i Gana tri godine, Hong Kong 10 godina i 50.000 dolara, Iran, Namibija, Novi Zeland tri godine i donacija u humanitarne svrhe, Zambija kažnjava s pet godina, dok Malezija ima čak do 20 godina zatvora i novčanu kaznu.


Komentari