Prevarom dolazili do Mercedesa, BMW-a i Škode pa ih prodavali građanima: Šteta je skoro milijun kuna!

Foto: Pexels

Nekoliko muškaraca krivotvorilo je dokumente te njima prikazalo da su vlasnici vozila pa su ih potom prodavali građanima. Policija im je stala na kraj. U pritvoru je njih četvero.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca starosti 46, 52, 54 i 25 godina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela „Krivotvorenje isprave“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ i „Prijevara“.

Sumnja se da su s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe, zajedno i prema prethodnom dogovoru neutvrđenog dana pribavili krivotvoreni pečat trgovačkog društva iz Zagreba, ovjerili obrazac potvrde poslodavca i lažne platne liste obračuna plaća. Takvu dokumentaciju u lipnju ili srpnju 2019. godine predali su uz zahtjev o financijskom leasingu za osobno vozilo marke Mercedes radi zaključivanja Ugovora o financijskom leasingu s leasing-društvom iz Zagreba.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije zaposlenici leasing-društva odobrili su financiranje te je 54-godišnjak 25. srpnja 2019. godine preuzeo vozilo i istog dana ga predao 46-godišnjaku. S ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi osumnjičenih, 52-godišnjak je u stanici za tehnički pregled na području Utrina 4. rujna 2019. godine predao krivotvoreni račun leasing-društva za prodaju navedenog vozila temeljem kojeg su ovlaštene osobe stanice, ne sumnjajući u njegovu vjerodostojnost, obavile promjenu vlasništva na njegovo trgovačko društvo. On je zatim izradio račun za prodaju predmetnog motornog vozila na ime građanina koji je, nemajući razloga sumnjati u njegovu vjerodostojnost, 6. rujna 2019. godine uplatio novčani iznos na račun trgovačkog društva 52-godišnjaka te stekao vlasništvo nad vozilom.

Materijalna šteta više od 900.000 kuna

Takvu praksu osumnjičeni su, zajedno s 25-godišnjakom, nastavili u više navrata tijekom 2019. i 2020. godine na način da su s leasing-društima ili s društvima koja se bave najmom vozila zaključivali ugovore o leasingu ili najmu vozila, a potom su stanicama za tehnički pregled na području Zagreba i Ivanić-Grada predavali krivotvorenu dokumentaciju temeljem koje su zaposlenici stanica, ne sumnjajući u vjerodostojnost dokumentacije, proveli promjenu vlasništva na njih ili na s njima povezana trgovačka društva. Zatim su, za tako stečena vozila marke BMW, Mercedes, Škoda, Peugeot, Volkswagen i Kia sastavljali račune o prodaji temeljem kojih su građani, ne sumnjajući u vjerodostojnost računa, obavili prijepis vlasništva na sebe bez potrebe sumnje u zakonitost svog stjecanja vlasništva nad vozilima.

Visina materijalne štete pričinjene ovim kaznenim djelima veća je od 900.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu”, izvijestila je zagrebačka policija.

Komentari