PRESTRAŠNO! Ljude slabijeg imovinskog stanja držali za robove, prisiljavali na prosjačenje i tukli

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovih je dana Zagreb potresla teška optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu prema kojoj se četiri osobe u dva odvojena slučaja tereti za trgovanje ljudima, odnosno za držanje robova.

U prvome slučaju optuženi su 59-godišnjak i 61-godišnjakinja, a terete se da su od rujna prošle godine pa do lipnja 2020. na području Zagreba i Samobora u svoju kuću primili osobu u teškoj materijalnoj situaciji, te ga tjerali da prosjači i pri tome mu određivali koliko im novca mora predati svaki dan.

Optuženik, je svaki dan vozio oštećenika na razne lokacije na kojima je on trebao prositi i pri tome ga cijelo vrijeme nadzirao. U slučaju da nesretnik ne uspije isprositi određen iznos, dvojac ga je psihički i fizički zlostavljao, braneći mu da napusti stan u kojem su ga smjestili. Sve što je oštećenik isprosio, optuženici su zadržavali za sebe, dok su njemu davali samo za hranu i osnovne životne potrebe. Tužiteljstvo zbog navedenog traži da se produlje mjere opreza kojima je zabranjeno približavanje i kontaktiranje s oštećenikom, prenosi Večernji.

U drugom slučaju optuženi su 36-godišnjak i 26-godišnjakinja. Kako stoji u optužnici, 36-godišnjak se tereti da je od veljače 2018. pa sve do rujna ove godine na području Zagreba i Velike Gorice iskoristio tešku financijsku situaciju oštećenika, kojeg je obmanuo, te ga zatim prisiljavao da prosjači za njega. Svakoga dana, optuženik je žrtvu vozio na parkirališta trgovačkih centara u više gradova, te ga prisiljavao da prosi, a potom bi oštećeniku oduzimao sva novac ostavljajući mu samo za hranu i cigarete. Kada ne bi bio zadovoljan svotom, optuženik bi ga tukao, a situacija je toliko esklirala da je oštećenik dobio i teške ozljede po tijelu i nogama od udaraca željeznom šipkom. Optužena 26-godišnjakinja mu je pomagala u nadzoru, a tužiteljstvo traži da se 36-godišnjaku produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Komentari

loading...