Preminuo ugledni hrvatski jezikoslovac Marko Samardžija

FOTO: Facebook/Matica hrvatska

U utorak je u Zagrebu u 72. godini života preminuo istaknuti hrvatski jezikoslovac, akademik Marko Samardžija.

Posljednji ispraćaj profesora bit će na zagrebačkom Krematoriju u petak 22. veljače u 10 h.

Marko Samardžija rođen je u Vođincima 1947 godine. U rodnome mjestu završio je osnovnu, a u Vinkovcima srednju ekonomsku školu.Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1971. godine diplomirao je dvopredmetni studij jugoslavenskih jezika i književnosti i filozofije i stekao stručni naziv “profesor jugoslavenskih jezika i književnosti”.

Za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za filološke znanosti, izabran je 2018. kada je postao i voditelj Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU.

Bio je autor, urednik i priređivač oko 30 znanstveno-stručnih radova o sintaksi, leksikologiji i povijesti hrvatskoga standardnog jezika.

Objavio je niz autorskih knjiga, među kojima i Hrvatski jezik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1993.), Filološki portreti (1993.), Leksikologija s poviješću hrvatskoga jezika (udžbenik za 4. razred gimnazije), Iz triju stoljeća hrvatskoga standardnog jezika (1997.), Hrvatski kao povijesni jezik (2006.), Hrvatski jezik, pravopis i jezična politika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (2008.), Devet iločkih priopćenja i jedno warszawsko (2010.), Hrvatski jezik i pravopis od ujedinjenja do kraja Banovine Hrvatske (1918.-1941., 2012.) te Srpsko ‒ hrvatski objasnidbeni rječnik (2015.)

OVDJE pročitajte njegovu potpuniju biografiju.


Komentari