Preminuo legendarni Feralovac i satiričar Predrag Lucić

screenshot

Vijest o smrti Predraga Lucića, jednog od osnivača splitskog satiričkog tjednika Feral Tribunea, u srijedu je zavio hrvatsku medijsku scenu u crno

Znalo se da je teško bolestan, ali svaki puta kada nas napusti takvo veliko ime, ne možemo ostati ravnodušni.

Lucić je rođen 1964. u Splitu, gdje je završio snovnu i srednju školu. Studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

S “Feralom”, tada satiričnim podliskom Nedjeljne Dalmacije, počeo je surađivati još u siječnju 1985. godine, da bi od 1988. postao stalni autor Ferala. Od iste godine u Omladinskoj iskri pisao je kolumnu “Drugačije mlad”, a uređivao je kulturnu rubriku i duhoviti podlistak “Le Spizd”. Na Splitskom ljetu 1987. pokrenuo je festivalske novine “Summer Times”.

U Nedjeljnoj Dalmaciji počinje raditi 1989. kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširio je Feral koji je tada dobio svoje puno ime, Feral Tribune. Naziv VIVA LUDEŽ kojim se potpisivao autorski kolektiv, zapravo krije njihova tri imena: V(iktor) IVA(nčić), (Predrag) LU(cić) i (Boris) DEŽ(ulović). Ujesen 1990. Lucić je s Feral Tribuneom preselio u Slobodnu Dalmaciju, gdje je radio i kao predratni i ratni reporter.

U ožujku 1993. napustio je Slobodnu Dalmaciju i sa skupinom kolega pokrenuo satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune. Lucić je bio glavni urednik prvih brojeva lista. U prosincu 1993. Feral Tribune je postao tjednik. Od tada pa sve do gašenja Ferala 2008., Lucić je radio kao urednik lista, autor tekstova, uređivao je web-stranice, kreirao fotomontaže, uređivao razne rubrike.

No, šira kulturna javnost poznaje Lucića i kao autora pjesničkih, proznih i dramskih tekstova. Objavljivao ih je u magazinima “Fantom slobode”, “Ars”, “Sarajevske sveske”, “Naše pismo”, kao i na portalu Radija Slobodna Europa. Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra P.E.N.-a.

U suautorstvu s Borisom Dežulovićem 1998. objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti”, zatim pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku”, knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone”, čitanke “Sun Tzu na prozorčiću”, “Bezgaća povijesne zbiljnosti”, “Gusle u magli” i dr.

Od 2007. s Borisom Dežulovićem nastupao je u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”. Nagradu “Judita” Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

Počivao u miru, pjesniče, satiričaru i hrabri kolega.


Komentari