Preminula legendarna novinarka: Iza sebe ostavila neizbrisiv trag, pamti se i njen intervju s Ivicom Todorićem

Tužna vijest stiže iz svijeta medija. U subotu napustila nas je novinarka Snježana Rajačić (Kratz).

Dugi niz godina radila je u Vjesniku te je još od studija novinarstva surađivala s brojnim novinskim redakcijama. Novinarsko i osobno područje interesa bile su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda, alternativni izvori energije, ali i druge gospodarske teme.

Snježana je rođena 18. travnja 1968. godine u Salzburgu, a prije nekoliko godina promijenila je prezime, preuzevši djevojačko prezime svoje bake, Kratz, kod koje je provela dio djetinjstva u Sremskoj Mitrovici.

U Zagrebu je završila srednju školu i studirala novinarstvo, a tijekom studija pisala je za Studentsku panoramu, časopis Žena, Jutro (zemlje), te Moji kućni ljubimci. U Vjesniku je radila od 1996. pa do 2011. godine, cijelo vrijeme kao stalna honorarna suradnica u Gradskoj rubrici i Nedjeljnom Vjesniku.

Snježana je imala poseban senzibilitet za probleme osoba s invaliditetom i s posebnom se pažnjom trudila pomoći svojim novinarskim tekstovima da se unaprijedi odnos društva prema njima, odnosno da se mijenjaju propisi i praksa koji su im otežavali život.

U Vjesnikovoj zagrebačkoj Gradskoj rubrici Snježana je godinama vodila posebnu podrubriku „Na kavi s…“, u sklopu koje je svaki tjedan razgovarala s istaknutim osobama iz javnog života i predstavljala njihovu privatnu, rijetko viđenu stranu. Iz tog vremena posebno se pamti legendarni razgovor s Ivicom Todorićem, u vrijeme kad je slovio za uspješnog poduzetnika i nije baš rado davao intervjue, u kojem joj je kazao kako sav novac koji ima ulaže u posao, te da on i njegova obitelj ne bi dobro živjeli da nema i očeve mirovine.

Snježana je prestala raditi za Vjesnik nekoliko mjeseci prije njegovog gašenja, otišavši na liječenje nakon prometne nesreće, a nakon što se oporavila, nastavila je raditi kao freelancer za časopise Moje zdravlje, Moj stan, Moj lijepi vrt, Welbis, HAK reviju, te portale Autoklub i ZG magazin.

Kolegama će ostati u sjećanju kao iznimno duhovita i britka žena, bez dlake na jeziku, koja je ljude cijenila po tome kakvi su u srcu, a ne prema odijelu kakvo nose, priopćili su iz Hrvatskog novinarskog društva.

Komentari