Preminula je sestra koja je svoj život posvetila Romima. U 72. godini napustila nas je s. Karolina Miljak

Foto: IKA

Od posljedica zaraze koronavirusom preminula je sestra Karolina Miljak, redovnica koja je svoj život posvetila Romima, piše Bitno.net.

Svoj rad s Romima s. Karolina započela je u Kutini gdje je otišla podučavati vjeronauk u romsko naselje.

“Bio je to rizik zbog nerazumijevanja crkvenih službenika kao i komunističkoga režima, ali pogodna okolnost je bila ta što se nitko nije htio baviti s tom populacijom, pa nisu zanimali niti komuniste te sam mogla dosta nesmetano raditi” rekla je.

Sestra Karolina rođena je 14. studenoga 1950. u Zenici gdje je završila i osnovnoškolsko obrazovanje.

U Zagrebu je završila Gimnaziju Tin Ujević te je nakon toga stupila u Družbu Klanjateljica Krvi Kristove.

Studij teologije je započela u Zagrebu, a nastavila u Rimu na Papinskom Sveučilištu Gregoriana gdje je stekla diplomu iz Teologije i diplomu iz Duhovnosti.

U Kutini je bila katehistica od 1983. do 1987. gdje je i započela rad s Romima kada je otišla podučavati vjeronauk u romsko naselje.

S. Karolina predložila je da se osnuje Odbor za pastoral Roma pri Biskupskoj Konferenciji Jugoslavije te je Biskupska Konferencija Jugoslavije osnovala Odbor za pastoral Roma pri BKJ, a s. Karolini povjeravaju Tajništvo Odbora. Imenovana je nacionalnom ravnateljicom Biskupske Konferencije Jugoslavije.

Umrla je na mjestu neformalne nacionalne ravnateljice za pastoral Roma te voditeljice ureda za pastoral Roma HBK.

Obišla je gotovo sva romska naselja na području tadašnje Biskupske Konferencije Jugoslavije kao i romske kampove po predgrađima europskih gradova poput Pariza, Rima, Barcelone i dr. gdje su većinom bili Romi koji su došli s teritorija tadašnje Jugoslavije.

Izabrana je također i u Upravu Međunarodnog katoličkog Odbora za Rome sa sjedištem u Belgiji, a poslije u Francuskoj, gdje je kroz šest mandata obnašala tu dužnost kao delegat Odbora za Vatikan – Papinsko Vijeće za migraciju.

Od 2003. do 2011. s. Karolina je bila u Novoj Gradiški nakon čega se ponovno vratila u Zagreb.


Komentari