Preminula Jasna Babić, jedna od najboljih istraživačkih novinarki

fah

Najveći dio bogatog novinarskog iskustva stjecala je na terenu, od prvih reportaža u Poletu do dokumentiranja raspada Jugoslavije, najprije u Danasu, a onda i u Zapadu…

Jasna Babić (1957.-2017.) preminula je u zagrebačkoj bolnici Jordanovac.
Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti. Počela se baviti novinarstvom 1980-ih prvo u omladinskom tisku poput “Poleta”. Za vrijeme Domovinskog rata bila je ratna reporterka.

Radila je za vrlo velik broj novinskih redakcija: “Danas”, “Zapad”, “Večernji list”, “Slobodna Dalmacija”, “Globus”, “Nacional”, “24express”, “Lupiga.com” i druge.

Jasna Babić autorica je i dviju knjiga s početka novog tisućljeća: „Zagrebačka mafija“ (2003.) o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa i „Urota Blaškić“ (2005.) o „podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine“.

Bila je dugogodišnja Nacionalova novinarka i osnivačica tog tjednika te članica uredništva Globusa i jedna od rijetkih koja je dobar dio svoje novinarske karijere posvetila razotkrivanju glavnih likova hrvatske mafije.

Bila je pritvorena 22. siječnja 2013., zbog izbjegavanja dolaska na raspravu 16 puta na Općinskom kaznenom sudu, u slučaju privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvani Dikan. Protiv pritvaranja novinarke Babić prosvjedovali su Hrvatsko novinarsko društvo, OESS i Hrvatske centar PEN-a, a pridružila im se prosvjedom i medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO), mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara regije. Puštena je nakon par dana, piše Otvoreno.

Dobila je novinarsku Nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” 2016. godine.

“Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili”, kazala je Babić.


Komentari