PREMINULA ANKICA TUĐMAN! U 97. godini umrla supruga prvog hrvatskog predsjednika

Foto: HINA / pool / CROPIX

U 97. godini života preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Ankica je rođendan u srpnju 1926. godine u Zagrebu. Tu se školovala do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine, a iste je godine upoznala budućeg supruga Franju Tuđmana.

Godinu dana kasnije Ankica se udala za Franju Tuđmana, a dvije godine poslije, u svibnju 1946., dobili su sina Miroslava. Dvije godine kasnije rođen je njihov drugi sin, Stjepan, a u ožujku 1951. i kći Nevenka.

U Zagreb su se Tuđmanovi vratili 1961. godine, a nastavili su živjeti u stanu Nazorovoj ulici. U obiteljskom domu u Nazorovoj Ankica je živjela do smrti.

Radila u Londonu

Ankica Tuđman od početaka stranke bila član HDZ-a, no svojevremeno ju je iz stranke izbacio Ivo Sanader, da bi ju zatim Tomislav Karamarko vratio. Od njega je dobila i počasnu iskaznicu.

Iz javnosti se povukla nakon smrti Franje Tuđmana, a onda je 2006. godine objavila knjigu ”Moj život s Francekom” u kojoj je otkrila dotad javnosti nepoznate detalje iz života s prvim hrvatskim predsjednikom.

Jedna od najvećih afera

Jedna od najvećih afera povezana je upravo uz Ankicu Tuđman nakon što je 1998. godine zviždačica Ankica Lepej otkrila da Tuđmanova supruga na računu ima 210.000 maraka koje Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici. Protiv Lepej se vodio i kazneni progon, no Ankica Tuđman odustala je od progona.


Komentari