Premijer dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću, uhićeni maštao o njegovoj smrti

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na području Kutine danas je provedena policijska akcija povezana sa slučajem Danijela Bezuka, napadača s Markova trga, potvrdila je policija Večernjem listu.

Neslužbeno doznaju kako je privedena najmanje jedna osoba kod koje je zaplijenjeno oružje. 

Dodaju i kako će se policija tijekom dana očitovati o akciji.

Podsjetimo, Danijel Bezuk vatrenim je oružjem u ponedjeljak izvršio napad na zgradu Vlade, teško ranio policajca te potom počinio samoubojstvo.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je u središnjici stranke dobio pismo s bijelim prahom u kojem mu se prijeti smrću, neslužbeno doznaje RTL.

Policija je izuzela omotnicu sa sumnjivim sadržajem i provodi očevid.

Policijske službe pojačale su osiguranje premijera koji je danas na sastanak došao u posebnom blindiranom vozilu.

____________________________________________________________

U popodnenim satima odrati će se konferencija za medije predstavnika policije i nadležnog državnog odvjetništva, vezano uz istraživanje kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu svetog Marka.

Na konferenciji za medije će sudjelovati glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO- Zagreba Jurica Ilić.

______________________

UHIĆENJE I U ZAGREBU: Uputio ozbiljne prijetnje po život predsjedniku Vlade

Po objavi prijetnje na društvenoj mreži, otkriven i doveden na kriminalističko istraživanje
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Prijetnja“ na štetu predsjednika Vlade.

Naime, izvide je zagrebačka policija započela temeljem dostupne informacije o ozbiljnoj prijetnji objavljenoj na društvenoj mreži te je trebalo potvrditi sumnju i provesti kriminalističko istraživanje kako bi se otkrila pozadina profila na društvenoj mreži.

Prijetnja na društvenoj mreži objavljena je 14. listopada u ranim jutarnjim satima oko 5.35 s ciljem da se ozbiljno uznemiri i zastraši osoba kojoj je upućena.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 48-godišnjak putem svog mobilnog uređaja pristupio svom profilu na društvenoj mreži te na taj način objavio tekst kojim je iskazao prijetnju usmrćivanjem. Naime, pretragom njegovog mobitela policijski su službenici pronašli spornu objavu i na taj način potvrdili sumnju.

Zagrebački su ga policajci uhitili, proveli kriminalističko istraživanje i predali ga pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetniku, izvijestila je PU Zagrebačka.

__________________________________________________-

Policija je uhitila 63-godišnjaka s područja Kutine koji je javno tvrdio da je cilj napadača bio premijer Andrej Plenković, a ne policajci pred zgradom Vlade te da je to trebao prepustiti njemu i svom ocu, doznaje Dnevnik.hr.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjim hrvatskim državljaninom sa šireg područja Kutine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Prijetnja” na štetu predsjednika Vlade RH te kazneno djelo “Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

Policija kaže da je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 63-godišnjak, nakon višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma na Trgu svetog Marka u Zagrebu, u najmanje dva navrata, različitim osobama izjavljivao kako napadač nije imao za cilj ubiti policajce već da vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade. Pored navedenog, za čin pokušaja teškog ubojstva je naveo kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, policija je obavila pretrage doma, drugih prostorijama i vozila te je pronađeno više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari koje je oduzeto.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 63-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

_______

Podsjetimo, nakon krvavog pohoda Daniela Bezuka, uhićen je i njegov otac, koji je kasnije pušten na slobodu.

Nakon napada kalašnjikovim Danijela Bezuka na Markovu trgu, u kojem je teško ranjen policajac, premijeru Andreju Plenkoviću pojačano je osiguranje. Od jučer se, nakon što se vratio iz Bruxellesa, vozi u blindiranom automobilu koji je otporan na metke i eksploziju. Istu zaštitu dobio je i predsjednik Zoran Milanović. Plenković je posljednjih dana javno osudio govor mržnje i najavio obračun s radikalizacijom u društvu.

“Nakon napada u ponedjeljak uslijedio je niz novih prijetnji koje su vrlo eksplicitne. Nije me strah, naprotiv. Što se tiče teze da se moglo dogoditi bilo gdje, ja sam kao predsjednik Vlade u zgradi u kojoj sam šef, otišao vidjeti snimke napada i vidio da to nije trebao biti bilo tko. Nego je bilo baš s namjerom”, izjavio je u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

Kako neslužbeno doznaju 24sata, policija provodi kriminalističko istraživanje koje ima veze s prijetnjama premijeru. Istragom je, doznajemo, obuhvaćeno dvoje ljudi, a riječ je o prijetnjama na društvenim mrežama. Više o svemu trebalo bi se znati sutra.

Kako piše Jutarnji list, policija je na računalu napadača Danijela Bezuka pronašla tekstove, ali i fotografije s uredima Vlade i predsjednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi te redovnim aktivnostima predsjednika i premijera. Napadačev cilj, po svemu sudeći, bio je probiti se u zgradu Vlade s oružjem.

Uskoro opširnije…


Komentari