Predstavljali se kao policajci, vezali ljude i prijetili im elektrošokerima i pištoljima

FOTO: PUZ

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 1.150.000 kuna.

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom osumnjičenika (44,35,34) zbog osnova sumnje da su počinili više kaznena djela razbojništava i nedozvoljene uporabe tuđe pokretne stvari.

Trojica osumnjičenika (44,36,34) su 12. studenog 2016. počinili razbojništvo u trgovini u Zagrebu, Radnički dol, nakon čega su ih policijski službenici Interventne jedinice policije PU zagrebačke odmah i uhitili. Pretragom stana ili drugih prostorija osumnjičenih pronađeno je više komada oružja i streljiva te ključ za otključavanje vozila, a temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku pretražen je stan i druge prostorije koje je koristio 35-godišnjak te je pronađeno više komada raznog automatskog oružja, pištolji, policijske službene značke, elektrošoker, predmeti  maskiranja i dr., a koje su osumnjičeni koristili tijekom počinjenja kaznenih djela.

FOTO: PUZ
FOTO: PUZ

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, zbog osnova sumnje da su počinili razbojništvo i nedozvoljenu uporabu tuđe pokretne stvari, policijski službenici su 43-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, osumnjičeni 44-godišnjak i 36-godišnjak su vraćeni u zatvor u Lepoglavi gdje služe zatvorsku kaznu, a posebno izvješće su dostavili nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Daljnjim višemjesečnim kriminalističkog istraživanja i analizom počinjenih kaznenih djela, policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke utvrdili su osnove sumnje da su trojica osumnjičenika (44,35,34) počinila još pet razbojništava i tri nedozvoljene uporabe tuđe pokretne stvari.

Naime, sumnja se da su tri razbojništva počinili u poslovnicama iste tvrtke iz Zagreba i to 14. siječnja, 1. veljače i 12 veljače 2016., na području Medveščaka i Novog Zagreba, na način da su prethodno otuđivali automobile marke Fiat Uno (dva na području Črnomerca i jedan u Maksimiru) te s tim automobilima dolazili do mjesta počinjenja razbojništava, nakon čega bi se istima udaljavali i ostavljali ih na parkiralištima.

Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđen osnova sumnje da su počinili razbojništva u noćnim satima 11. listopada 2014. u Zaprešiću u kući, gdje su prethodno provalili i 11. srpnja 2015. u Novom Zagrebu u stanu, gdje su se lažno  predstavili kao policijski službenici. Osumnjičeni su oštećene vezali i prijetili im pištoljem i elektrošokerom, a potom im otuđivali novac i druge vrijednosti (nakit, satovi i dr.).

FOTO: PUZ
FOTO: PUZ

U vrijeme počinjenja razbojništava 44-godišnjak se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Lepoglavi, gdje se i trenutno nalazi te je u to vrijeme svaki mjesec dobivao zatvorske pogodnosti izlaska u mjesto prebivališta u trajanju 3 dana, a ponekad i duže, kojom prilikom je planirao i s ostalim osobama sudjelovao u počinjenju kaznenih djela razbojništava. Osumnjičeni su tijekom razbojništava bili maskirani kapama s prorezima za oči, šilt kapama, šalom preko lica, rukavicama, nosili bi pretežito tamniju odjeću, a oštećenima su prijetili pištoljem, automatskom puškom te automatskim pištoljem. 

Ukupna materijalna šteta iznosi oko 1.150.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 44-godišnjak je vraćen u Zatvor u Lepoglavi, 35-godišnjak u Zatvor u Osijeku, a 34-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Komentari