PRAVOMOĆNA PRESUDA: Tomislav Saucha i Sandra Zeljko moraju u zatvor

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha te tajnica u Vladi Sandra Zeljko morat će ići u zatvor na tri odnosno četiri i pol godine.

Naime, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Vrhovni sud im je odbio žalbe na presudu zagrebačkoga Županijskoga suda u tzv. aferi dnevnice, kojom su u prosincu 2020. osuđeni na spomenute zatvorske kazne.

Podsjetimo, nakon što je 2017. započeo nalaz državne revizije, otkriveno je kako je za vrijeme tada bivše Vlade SDP-a isplaćen pozamašni iznos od oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila “pokrivena” pratećom dokumentacijom.

Savjetnici su rekli kako na tim putovanjima uopće nisu bili te je slučaj od administrativnoga propusta prerastao u potencijalno kazneno djelo.

Tada je uhićen Saucha, koji je obnašao dužnost predstojnika kabineta premijera u vrijeme SDP-ove Vlade te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Nakon što je izašao iz istražnog zatvora, Saucha je sam istražio da je fiktivnih putovanja bilo i nakon njegova odlaska iz Vlade, odnosno i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića i nakon toga i Andreja Plenkovića.

Potom je istraga proširena i na tajnicu Sandru Zeljko, koja je sa Sauchom radila u Uredu premijera, ali koja je ondje nastavila raditi nakon što su Saucha i Milanović napustili Banske dvore.

Na kraju su oboje optuženi, Saucha i Zeljko za 590.098 kuna dnevnica plaćenih u razdoblju Vlade Zorana Milanovića te Zeljko sama za još 349.763 kuna dnevnica plaćenih u vrijeme narednih dviju Vlada, Oreškovićeve i Plenkovićeve.


Komentari